Консумацията на малки риби, които се приемат цели, намалява риска

...
Консумацията на малки риби, които се приемат цели, намалява риска
Коментари Харесай

Консумацията на цели малки риби може да удължи продължителността на живота

Консумацията на дребни риби, които се одобряват цели, понижава риска от смъртност, сочи японско изследване, представено от „ Медикъл експрес “. Проучването е извършено от доктор Чинадзу Касахара, доцент Такаши Тамура и професор Кенджи Вакай от Висшето учебно заведение по медицина към университета в Нагоя, Япония. То акцентира евентуалните изгоди за удължение на живота от ежедневната консумация на дребна риба.

Японците нормално ядат дребни рибки като бяла риба, атлантическа мойва, японска корюшка и дребни сушени сардини. Те употребяват дребните риби цели, в това число главата, костите и органите, които са богати на микроелементи като калций и витамин А.

„ Предишни изследвания са разкрили позитивния резултат при приема на риба върху здравословното положение, в това число намаляването на риска от смъртност. Малко проучвания обаче са  фокусирани върху резултата от потреблението на дребна риба съответно върху здравните резултати ", сподели водещият откривател доктор Касахара. „ Интересувах се от тази тематика, тъй като имам навика да хапвам дребна риба от детството си. Сега храня децата си с тези храни. “

В изследването са включени 80 802 участници (34 555 мъже и 46 247 жени) на възраст от 35 до 69 години от цялата страна.

Честотата на консумация на дребна риба от участниците е оценена благодарение на въпросник при започване на изследването. Участниците са проследявани приблизително към девет години. По време на интервала на следене са регистрирани 2482 смъртни случая на хора, включени в изследването, като почти 60% (1495 смъртни случая) от тях са свързани с рак.

Едно от най-забележителните открития на изследването е забележителното понижаване на смъртността заради всевъзможни аргументи и понижаване на рака измежду дамите. При дамите, които ядат дребна риба сред 1и 3 пъти месечно, 1 и 2 пъти седмично или 3 и повече пъти седмично, рискът от смъртност заради всевъзможни аргументи е 0,68, 0,72 и 0,69 пъти по-малък, а рискът от гибел от рак е 0,72, 0,71 и 0,64 пъти по-малък спрямо тези, които рядко ядат дребна риба, оповестява Българска телеграфна агенция.

Рискът от смъртност заради всевъзможни аргументи и от рак при мъжете демонстрира наклонност, сходна на тази при дамите, макар че тя не е статистически значима. Причините за неналичието на значителност при мъжете остават неразбираеми. 

Резултатите са оповестени в списание Public Health Nutrition.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР