Квантовите компютри D-Wave доказаха на практика своята ненадмината производителност(снимка: D-Wave) Квантовият

...
Квантовите компютри D-Wave доказаха на практика своята ненадмината производителност(снимка: D-Wave)
Квантовият
Коментари Харесай

Квантов компютър реши проблем, непосилен за класическите системи


Квантовите компютри D-Wave потвърдиха на процедура своята ненадмината продуктивност
(снимка: D-Wave)

Квантовият компютър D-Wave на едноименната канадска компания, който има 5000 кубита, в действителност работи – той реши непоносимия за стандартните системи проблем със спиновото стъкло. Експериментът е осъществен взаимно с учени от Бостънския университет.

Екипът разгласиха публикация в списание Nature, която безапелационно потвърждава практическата стойност на квантовите компютри. Комерсиалната система D-Wave Advantage с 5000 кубита обезпечи симулация на особено положение на материята – спиново стъкло. За класическите компютри сходни задания са непостижими, само че квантовите системи се оправят.

D-Wave създава специфичен клас квантови компютри. Кубитите в канадската система въобще не са същите като тези в решенията на Гугъл и IBM. По-голямата част от разработчиците се пробват да основат многокубитови системи, в които квантово усложнение се осъществя, когато заплетените кубити имат една или друга квантова големина (характеристика) в едно и също положение.
още по темата
Докато кубитите са кохерентни (съгласувани), се правят калкулации или по-точно симулации. Това е доста нежно положение и продължава няколко милисекунди. По този метод не могат да бъдат свързани доста кубити. Днес системите на IBM имат сред 20 и 50 кубита.

В началото през 2011 година D-Wave показа 128-кубитова платформа, а през днешния ден към този момент оферират 5000-кубитова. Малцина им имаха вяра, до момента в който Lockheed Martin не закупи системата D-Wave през 2012 година Година по-късно излезе първата публикация, доказваща работата на квантовите платформи на D-Wave, а неотдавна нейни системи купиха Гугъл и НАСА.

В платформите D-Wave кохерентното положение на кубитите се поддържа по друг метод, а точно благодарение на добре познатия феномен на квантово тунелиране. Вместо да задържи заплитането на кубитите, платформата D-Wave се привежда в положение на кохерентно (съгласувано) възбуждане на всички кубити, след което се оставя неподвижен сама и кубитите естествено минават в положение на най-малко сила.

Първоначалното положение на възбуждане е програмирано, затова в положение на непрекъснат покой (в процеса на така наречен отгряване) крайното минимално енергийно (физическо) положение на системата е подготвен отговор на задачата. Всъщност това е решение на проблемите с оптимизацията.

В едно скорошно проучване бостънските учени и специалистите на D-Wave демонстрираха, че продуктивността на 5000-кубитов квантов компютър Advantage е доста по-висока от тази на класическите системи при решение на проблеми с оптимизацията на 3D спиново стъкло. Това е най-голямата програмируема квантова симулация, докладвана до момента.

През септември предходната година сходни калкулации бяха осъществени на 2000-кубитова система D-Wave. Повтарянето на опита в нов мащаб потвърждава опцията за привеждане на кохерентни процеси в разширени процеси при решение на оптимизационни проблеми.

„ Това проучване бележи забележителен прогрес за квантовата технология, защото показва изчислително преимущество пред класическите подходи за сложен клас оптимизационни проблеми ”, споделя доктор Алън Барац, основен изпълнителен шеф на D-Wave. По неговите думи, извършеният опит е най-хубавото доказателство за ненадминатата продуктивност на квантовото отгряване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР