Боецът от неонацистката формация Братство Артем и неговите колеги сложиха

...
Боецът от неонацистката формация Братство Артем и неговите колеги сложиха
Коментари Харесай

Пленени бойци от Братство и Кракен: Не искам повече да се бия. Много е тежко психологически

Боецът от неонацистката групировка " Братство " Артем и неговите сътрудници сложиха оръжие по време на борба с съветски отряд, откакто техен приятел се взриви с граната, с цел да не се съобщи. Боец, хванат от военната група сили „ Север “ в Харковска област, приказва за това във видео, оповестено от съветското министерство на защитата, оповестява ТАСС. Иля Гут от " Кракен " признава, че преди да бъде покорен, е бил сигурен, че е по-добре да не бъде хванат, изключително от неонацистка групировка, тъй че „ бил много сюрпризиран от метода, по който съветските бойци ни одобриха и оказаха помощ “, оповестява iz.ru.

„ На 10 май водихме борба с съветски отряд. Те ни обсипаха с гранати. Прикрихме се в една землянка. Един от другарите ни се взриви с граната, с цел да не се съобщи. След това сложихме оръжията си, вдигнахме ръце, помолихме да не ни убиват и излязохме на повърхността ", споделя той. По думите му, руските военнослужещи са приели добре него и сътрудниците му и са превързали всички ранени. „ Не желая повече да се удрям. Много е тежко психически ", прибавя боецът.

Военнослужещи от групировката войски " Север " плениха бойци от неонацистките формирования „ Кракен “ (екстремистка организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация) и „ Братство “ по време на боевете в Харковска област на 10 май, оповестява iz.ru. На 14 май съветското министерство на защитата сподели фрагменти от разпитите на пленените бойци, които разказват по какъв начин са попаднали в групировките и за какво са били хванати.

 

Иля Гут се причислява към неонацистката групировка „ Кракен “ непринудено, откакто прочита публикация за набиране на личен състав и взема решение да „ опита силите си “. На 10 май той е на позициите дружно със своите сътрудници. На сутринта позициите им били щурмувани, те минали в защита. Въпреки това не се задържали дълго време. „ След това, към вечерта, имаше още едно нахлуване. Разбрах, че сме обкръжени. Имаше пукотевица от всички страни. Една граната влетя в блиндажа до нас. Получих рана от шрапнел. И взехме решение да сложим оръжията си ", споделя боецът. 

Гут изяснява, че командването му упълномощило задачата да следи дейностите на съветските елементи при положение на напредване на украинските войски. Според описа му позицията, на която изпълнявал дилемите, „ не е била подготвена за защита “. Било им казано, че „ там има „ купол “, има система за радиоелектронна битка. В последна сметка нямало нищо такова. „ На тези позиции нямаше готови огневи точки. Непрекъснато ни удряха безпилотни летателни апарати, глисади, а артилерията се прицелваше в нас. Сутрин по нас работеше танк, минохвъргачка. Всичко летеше право в окопите ", спомня си обстановката преди да се съобщи Гут. 

Той признава, че преди да бъде покорен, е бил сигурен, че е по-добре да не бъде хванат, изключително от неонацистка групировка, тъй че „ бил много сюрпризиран от метода, по който съветските бойци одобриха и оказаха помощ “. „ Имам рана от шрапнел. Видях по какъв начин един боец смъкна персоналната си превръзка, превърза ме, по-късно имаше отмора, те пиха и ни дадоха да пием от една и съща бутилка. Отношението беше доста положително, разчупи ми стандарта: това, което чаках, и това, което видях, бяха две разнообразни неща ", споделя пленникът. 

Поради спецификата на подразделението броят на доброволците е намалял - все по-малко хора желаят да се причислят към неонацисткото формирование " Кракен ", заключава Гут.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР