13,6 градуса е средната денонощна температура в района на София

...
13,6 градуса е средната денонощна температура в района на София
Коментари Харесай

Хладната майска пролет продължава

13,6 градуса е междинната денонощна температура в региона на София за първите 14 дни на месец май. Това е един от най-хладните майски интервали в последните 25 години. Тази и предходната година, междинната денонощнатемпературав София е била също 13,6 градуса.

За съпоставяне - най-високата средноденонощна майска температура, за последните 25 години, в региона на София, е била през 2013 година - над 18 градуса. Разликата от 5 градуса е основна.

Хладната и дъждовна пролет ще продължи и в идващите десетина дни демонстрират синоптичните модели. Днес и на следващия ден, частично и в четвъртък, и в петък, ще има условия за формиране на купесто - дъждовна облачност и тук-там, само че основно над западните планински региони ще паднат превалявания съпроводени и от гръмотевици. Възможни са и градушки. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ за това, къде най-вероятно ще се образуват тези рискови феномени.

За сряда, синоптичните модели демонстрират много хладно време в региона на София, към 10 - 11 градуса най-висока дневна температура, което не е типично за този интервал на годината, ще забележим дали това ще се случи.

В края на седмицата, времето частично ще се стабилизира и температурите ще се повишата, като в събота и неделя те ще се повишата до 27 - 28 градуса в низините на страната. Над западните високи котловинни полета към 25 градуса.

За три - четири дни температурите ще са по-високи, само че не извънредно високи, а естествени за май. В началото на идната седмица нещата още веднъж ще се трансформират, изискванията за повече превалявания, съпроводени и отгръмотевици ще са удобни и още веднъж ще имаме следобедни превалавяния, тук-там проливни превалявания, увеличаване напразно и опция за градушки.

Температурите ще се намалят и още веднъж ще са под 20 градусапо високите западни полета, което е хладно за май време.

Хладната пролет се дължи на организацията на атмосферната циркулация в региона на Европа, релативно по-ниското атмосферно налягане над южните региони на континента и преноса на по-хладни въздушни маси от североизок и северозапад. Нямаме откроен транспорт на тоъл въздух от региона на Африка и това води да по-хладно време.

Рано или късно тази обстановка ще се промени и температурите ще станат летни, само че по кое време тъкмо ще стане това - следва да забележим.

Глобалната температура остава постоянна,без смяна - 14,62 градуса, с 0,62 градуса над определенатаза норма приземна световна температура от 14 градуса. Данните са на профилирания уебсайт temperature.global
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР