Изкуственият интелект напредва бързо, все повече AI услуги са достъпни

...
Изкуственият интелект напредва бързо, все повече AI услуги са достъпни
Коментари Харесай

Нашумял стартъп пуска AI услуга в Европа


Изкуственият разсъдък напредва бързо, от ден на ден AI услуги са налични за елементарните консуматори и бизнеса (снимка: CC0 Public Domain)

Стартъпът за изкуствен интелект Anthropic, подкрепян от колоса в онлайн търговията Amazon, пуска от през днешния ден своя генеративен AI помощник Claude в Европа. Услугата ще бъде налична за физически лица и компании през интернет и приложение за iPhone.

Базирана на заплатен абонамент версия на асистента, наречена Claude Pro, ще се предлага на консуматори, които желаят достъп до всички AI модели на Anthropic, в това число Claude 3 Opus, най-модерната разработка на компанията.

Anthropic също пуска насочени към бизнеса абонаментни проекти Claude Team, които костват 28 евро ($30) на месец преди облагане с Данък добавена стойност, заяви CNBC в репортаж за новата AI услуга.

Изкуственият разсъдък напредва бързо и регулаторите са загрижени за въздействието му върху работните места и поверителността. По-рано тази година Народното събрание на Европейския съюз одобри първия в света главен набор от регулаторни съществени правила за ръководство на изкуствения разсъдък.
още по темата
Законът за AI се стреми, наред с други неща, да разпознава и ползва правила в сходство с равнищата на риск, който технологията основава, като разделя категориите риск на невисок, междинен, висок и недопустим.

„ Проектирахме Claude със мощен ангажимент за акуратност, сигурност и дискретност ”, сподели Дарио Амодей, основен изпълнителен шеф и съосновател на Anthropicк. Компанията твърди още, нейният AI помощник владее чудесно френски, немски, италиански, испански и други европейски езици.

Въпреки че Claude.ai към този момент е наличен гратис както в мрежата, по този начин и на мобилни устройства в Обединеното кралство, Anthropic споделя, че за първи път продуктът се пуска за консуматори в Европейски Съюз и страни отвън Европейски Съюз като Норвегия, Швейцария и Исландия.

Anthropic бързо се трансформира в една от най-нашумелите компании за генеративен AI. През март вложителите оцениха компанията на колосалните 18,4 милиарда $. Този месец Amazon разгласи инвестиция от 2,75 милиарда $ в стартъпа, с което общите инвестиции в компанията доближиха 4 милиарда $.

Инвестицията на Amazon в Anthropic провокира опасения от някои регулатори, които се тормозят, че това може да понижи независимостта на AI компанията. В Обединеното кралство регулаторите правят оценка дали вложенията и партньорството на Amazon с Anthropic и покупко-продажбите, подписани от Microsoft с компании за генеративен AI, съставляват ефикасни сливания, които биха могли да влошат конкуренцията.

Amazon споделя, че партньорството ѝ с Anthropic съставлява лимитирана корпоративна инвестиция, а не обединение. Microsoft също отхвърля покупко-продажбите ѝ с AI стартъпите OpenAI и Mistral, както и наемането от Inflection, да са равносилни на сливания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР