Сутрешното ви кафе може да помогне на планетата. Това е

...
Сутрешното ви кафе може да помогне на планетата. Това е
Коментари Харесай

Как сутрешното кафе може да се превърне в еко бетон

Сутрешното ви кафе може да помогне на планетата. Това е обещанието на австралийски университет, който трансформира употребяваната наслойка от кафе в материал, който може да се добави към бетона, с цел да го направи по-здрав и по-устойчив, евентуално намалявайки излъчванията на парникови газове, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Производството на бетон, което включва разбъркване на пясък и трошляк с цимент и вода, е главен източник на парникови газове, виновни за към 7 на 100 от международните излъчвания, съгласно Организация на обединените нации.

Изследователи от RMIT (Кралския институт по технологии на Мелбърн) загряват отпадъците от кафе без О2, развой, прочут като пиролиза, с цел да основат вещество, наречено биовъглен. То може да размени до 15 % от пясъка, употребен в бетона.

Включването на биовъглен прави бетона с 30 на 100 по-здрав и понижава нужното количество цимент с до 10 на 100, споделя водещият откривател Раджив Ройчанд.

" Това дава отговор на всички условия – понижава се въглеродният отпечатък и се получава доста по-висока здравина ", изяснява той.

Приблизително 50 милиарда метрични тона пясък се изкопават всяка година, най-вече за потребление в бетон, се показва в отчет на Организация на обединените нации от 2022 година Добивът му постоянно е унищожителен за околната среда и е във все по-голям дефицит.

Производството на цимент, което включва нагряване на примес от варовик и глина до към 1500  градуса по Целзий, е отговорно за множеството от излъчванията на бетона.
Биовъглен
Съветът Маседон Рейнждъс Шаиър (Macedon Ranges Shire) покрай Мелбърн употребява бетона с кафе по-рано този месец, с цел да построи пътека.

Кралският институт по технологии на Мелбърн договаря с няколко строителни компании и производители на бетон, както и със " Старбъкс " (Starbucks), с цел да вземе отпадъчната им наслойка от кафе и може да сътвори компания за произвеждане на биовъглен, разяснява Ройчанд.

Австралийската инфраструктурна компания " Билд груп " (Bild Group) съобщи, че възнамерява да тества бетона и се надява да го употребява за огромни пътни планове. Строителният колос " Аръп " (Arup) поддържа проучването.

Милиони тонове употребена наслойка от кафе се създават в международен мащаб и множеството се изпращат на сметища, където отделят метан, до момента в който се разграждат.

Австралия генерира към 75 000 тона отпадъчна наслойка от кафе годишно и биовъглен, създаден от това, може да размени до 655 000 тона пясък в бетона, защото е по-плътен материал, изяснява Ройчанд. По думите му в международен мащаб биовъгленът от боклуци от кафе може да размени до 90 милиона тона пясък в бетона.

Ройчанд добавя, че питателните боклуци съставляват към 3 на 100 от излъчванията на Австралия, съгласно държавното управление, и множеството биха могли вероятно да бъдат превърнати в биовъглен.

" Очакваме, че към 60-70 на 100 (от органичните отпадъци) можем да пренасочим от депата за съответни приложения ", споделя той.

Други интернационалните университети също изследват капацитета на биовъглена и други типове биоинженерство в бетона. Кралският институт по технологии на Мелбърн беше първият, който употребява отпадъчната наслойка от кафе по този метод, показва Ройчанд.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР