Много клауд доставчици говореха за мултиоблак, но едва сега наистина

...
Много клауд доставчици говореха за мултиоблак, но едва сега наистина
Коментари Харесай

Възходът на AI даде тласък на идеята за мултиоблак 


Много клауд снабдители говореха за мултиоблак, само че едвам в този момент в действителност вършат нещо по въпроса (снимка: CC0 Public Domain)

В две покупко-продажби, оповестени предходната седмица, Oracle вплете облачната си инфраструктура още повече в услугите на OpenAI и Гугъл Cloud. Какво значи това за корпоративните осведомителни системи?

Миналия вторник Oracle, Microsoft и OpenAl оповестиха партньорство, което уголемява Azure Al на Microsoft към Oracle Cloud Infrastructure (OCI), с цел да даде на OpenAI повече потенциал. Oracle също разгласи партньорство с Гугъл Cloud за съчетание на OCI и Гугъл Cloud технологии за ускорение на модернизацията и миграцията на приложения.

В изказване основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман сподели, че OCI ще разреши на OpenAI да продължи да се мащабира, изпълнявайки някои от работните си натоварвания върху тази инфраструктура. Споразумението за Гугъл Cloud цели да предложи, наред с други запаси, базата данни и приложенията на Oracle в тандем с платформата и изкуствения разсъдък на Гугъл Cloud.

Сид Наг, вицепрезидент в групата за технологии и снабдители на услуги в Gartner, сподели, представен от Information Week, че партньорството на Oracle с Гугъл, спрямо предходно съглашение с Microsoft Azure, ще разреши на работните натоварвания в средата на Гугъл да споделят с базата данни на Oracle, в случай че е належащо.
още по темата
„ Това разпространява цялостната концепция за мултиоблак ”, разяснява Сид Наг. „ Много клауд снабдители приказват за мултиоблачни услуги, само че те в действителност не влагат парите си там. Сега имаме образец, когато те в действителност вършат нещо по въпроса ”.

По отношение на другото оповестено партньорство – сред Oracle, Microsoft и OpenAl – съгласно Наг, наподобява Microsoft ще употребява потенциала за OpenAI в OCI, с цел да поддържа Azure AI платформи. „ Изглежда, че потребността от потенциал, който OpenAI има през днешния ден или предвижда в бъдеще, може да не бъде задоволена от инфраструктурата на Microsoft, което значи, че те разчитат на OCI, с цел да създадат това ”, сподели Наг. „ Това, което не е ясно, е дали Microsoft не разполага с този потенциал или желае да го резервира за други неща ”.

Може да има по-голяма динамичност отвън тази съответна договорка. „ Мисля, че ще забележим повече от този бартер на потенциал, който ще се случва сред доставчиците на облаци, защото облакът се трансформира като вашата газова компания или вашата електрическа компания ”, споделя Наг.

Той съпоставя този бартер със споразуменията сред огромни телекомуникационни снабдители като AT&T и районните „ Baby Bells ”, както и сред други оператори. По-нататъшният бартер може да бъде подхранван от продължаващия напредък на AI. „ Изкуственият разсъдък ще подтиква голямо търсене на потенциал ”, сподели Наг. „ LLM [големите езикови модели] ще набъбнат по мярка ”.

Изглежда, че има закъснение на AI, изключително на генеративния AI, добави Наг. Не е ясно, съгласно него, какъв брой бързо предприятията ще възприемат GenAI, който може да генерира доходи в по-голям мащаб, в сравнение с потребителите и феновете, задаващи сладки въпроси на ChatGPT. „ Парите ще дойдат от внедряването на GenAI в предприятията. Не е ясно какъв брой бързо ще се случи това и затова какво влияние ще има върху въпроса за потенциала ”, разяснява Наг.

Друг аспект от разширението на AI в облака може да е желанието да се разпределят някои изчислителни натоварвания измежду повече снабдители, в сравнение с измежду хиперскейлъри. „ Това явно е остроумен ход за Oracle във връзка с разполагането на част от този потенциал в техния облак ”, счита Спенсър Кимбъл, основен изпълнителен шеф на Cockroach Labs. „ Определено OCI на Oracle е по-евтин от хиперскейлърите ”.

Производствените работни натоварвания може да останат при хиперскейлърите, сподели той, само че други работни натоварвания могат да отидат другаде. Според него, няма значение къде се прави образование за AI.

„ Правите цялата тежка изчислителна работа и по-късно получавате модел и този модел е относително дребен и не изисква калкулации, които са покрай изчисленията, нужни за образованието ”, сподели Кимбъл. „ Поради това, хиперскейлърите не са най-хубавото място за образования ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР