Към момента Европейският съюз (ЕС) не е отбелязал голям успех

...
Към момента Европейският съюз (ЕС) не е отбелязал голям успех
Коментари Харесай

ЕС не е отбелязал голям успех в управлението на изкуствения интелект

Към момента Европейският съюз (ЕС) не е отбелязал огромен триумф при създаването на европейска екосистема за изкуствен интелект (ИИ) и не е ускорил вложенията в тази област, както другите водещи страни в света. Това се показва в отчет на Европейската счете палата. 

От 2018 година насам Европейската комисия (ЕК) подхваща голям брой дейности за създаването на основни детайли, като законодателство, инфраструктура, научни проучвания и вложения. Освен това, още в доста ранен стадий, е разгледал и рисковете, свързани с ИИ като е приел първите в света правила за потреблението на ИИ, регистрира документът.

Мерките на Европейски Съюз обаче не всеки път са били добре координирани с дейностите на страните членки, а мониторингът на вложенията не се прави систематично. За да реализира Европейски Съюз своите упоритости в региона на ИИ в бъдеще, ще е належащо по-добро ръководство, както и повече и по-добре ориентирани обществени и частни вложения, гласят заключенията.
 Изкуственият разсъдък оставя 300 милиона души без работа?
Изкуственият разсъдък оставя 300 милиона души без работа?

Въздействието на изкуствения разсъдък ще варира в другите браншове

В международната конкуренция за вложения в ИИ Европейски Съюз се сблъсква с известни провокации. От 2015 година насам вложенията в рисков капитал са по-ниски, в сравнение с в другите водещи райони в региона на ИИ — Съединени американски щати и Китай. Според изчисленията общата разлика в вложенията за ИИ сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е повишена над два пъти за интервала 2018—2020 година, като Европейски Съюз изостава с над 10 милиарда евро. На този декор Европейски Съюз последователно подхваща стъпки за създаване на рамка за съгласуваност на ИИ на своята територия, като усилва вложенията и приспособява законодателството.

През 2018 и 2021 година Комисията и страните — членки на Европейски Съюз, се споразумяха за ограничения за създаване на екосистема за високи достижения и доверие в региона на ИИ, която би сложила Европейски Съюз на картата на световните водачи за авангарден, етичен и сигурен ИИ.

" Значителните и добре ориентирани вложения в ИИ са основни за определянето на скоростта на икономическия напредък на Европейски Съюз в идващите години, съобщи господин Михаилс Козловс — членът на ЕСП, който управлява одита. В надпреварата за създаване на ИИ има риск спечелилият да получи всички изгоди. Ако Европейски Съюз желае да реализира своите упоритости, Европейската комисия и страните членки би трябвало да работят дружно дейно, да ускорят дейностите си и да осъществят капацитета на Европейски Съюз за триумф в огромната софтуерна гражданска война, на която сме очевидци. "

Изготвените от Комисията проекти в региона на ИИ от 2018 и 2021 г . са подробни и в общи линии подхождат на интернационалните положителни практики. Над пет години след приемането на първия проект обаче рамката за съгласуване и контролиране на вложенията на Европейски Съюз в ИИ към момента се развива. Одиторите насочат рецензия към координацията на Комисията с страните членки, която е имала единствено лимитирани резултати. Причината за това е неналичието на нужните управнически принадлежности и информация. Надеждността на проектите на Европейски Съюз в допълнение се понижава заради обстоятелството, че Комисията не е построила приемлива система за мониторинг на резултатите, реализирани с вложенията за ИИ. Липсва изясненост и за това по какъв начин страните членки ще допринесат за постигането на общите капиталови цели на Европейски Съюз, т.е. няма взор върху този въпрос на равнище Европейски Съюз.

Инвестиционните цели на Европейски Съюз остават прекомерно неразбираеми и неактуални — те не са променяни от 2018 година и неналичието на упоритост за постигането им контрастира с задачата за създаване на екосистема за ИИ, конкурентоспособна в международен мащаб. Въпреки че Комисията е съумяла да усили разходния бюджет на Европейски Съюз за научноизследователски планове в региона на ИИ, тя не е подтикнала доста частното финансиране. Също по този начин, Комисията следва да постави повече старания, с цел да обезпечи действително постигане до пазара или внедряване на резултатите от финансираните от Европейски Съюз планове в региона на ИИ.

Комисията е подхванала дейности за въвеждане на финансови и инфраструктурни благоприятстващи условия за развиването и внедряването на ИИ. Развитието на финансираната от Европейски Съюз инфраструктура за ИИ обаче — като да вземем за пример принадлежности за изпитване, пространства на данни или платформа за ИИ по поръчка — първоначално е било постепенно. Плановете в региона на ИИ досега са довели единствено до скромна финансова поддръжка от Европейски Съюз (като да вземем за пример финансиране със личен капитал) за новатори. Неотдавнашните ограничения на Европейски Съюз за основаване на обединен пазар за данни са към момента на начален стадий и не могат да окажат неотложен подтикващ резултат върху вложенията в ИИ.

ИИ обгръща разнообразни нововъзникващи технологии в бързо разрастващи се области като роботика, огромни осведомителни масиви и калкулации в облак, високопроизводителни изчислителни технологии, фотоника и невронаука. Съединени американски щати от дълго време играят водеща роля в конкуренцията за ИИ, а Китай възнамерява да се трансформира в международен водач в тази област до 2030 година И двете страни разчитат на обилни вложения от частния бранш посредством своите компании — софтуерни колоси. Целите на Европейски Съюз за обществени и частни вложения в ИИ са за 20 милиарда евро за интервала 2018—2020 година и 20 милиарда евро годишно за идващото десетилетие. Комисията се е заела да усили финансираните от Европейски Съюз вложения в ИИ до 1,5 милиарда евро за интервала 2018—2020 година и 1 милиарда евро годишно през интервала 2021—2027 година Процентът на европейските предприятия, употребяващи ИИ, доста се разграничава в обособените страни членки. Франция и Германия са оповестили най-големите национални вложения, до момента в който четири страни към момента не разполагат със тактики за ИИ.

Европейски Съюз е сложил амбициозна цел 75 % от предприятията да употребяват ИИ до 2030 година През 2021 година Европа и Централна Азия дружно съставляват единствено 4 % от подадените в света поръчки за патент в региона на ИИ.
 ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила
ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

За да се подсигурява вярното действие на пазарите

Специален отчет 08/2024 " Амбиции на Европейски Съюз в региона на изкуствения разсъдък — възстановяване на ръководството и увеличение и ориентиране на вложенията ще са от основно значение за бъдещото развиване " е оповестен на уеб страницата на ЕСП. Приетият неотдавна Законодателен акт за ИИ не попада в обсега на одита. На 14 юни 2024 година ЕСП ще организира и излъчи онлайн онлайн панелна полемика на тематика упоритостите на Европейски Съюз в региона на ИИ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР