Копието на Панагюрското златно съкровище ще бъде експонирано в зала

...
</TD
>Копието на Панагюрското златно съкровище ще бъде експонирано в зала
Коментари Харесай

Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас

Копието на Панагюрското златно богатство ще бъде експонирано в зала " Трезор “ на Археологическия музей в Бургас от 18 май до 30 август. Това е единственото музейно копие – цялостен аналог на оригинала, направено от чисто 23 каратово злато. Предметите са благосъстоятелност на Националния исторически музей – София, които общително предоставиха опцията бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско богатство.

Панагюрското богатство е намерено през 1949 година, на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Днес се смята, че това богатство е от края на IV - нач. на III в. прочие Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е взело участие в религиозни церемонии.

Съдовете са с разнообразни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл,Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.

Фиалата от съкровището е с декорация от африкански глави.

Панагюрското богатство е най-известното тракийско богатство. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, Съединени американски щати, Япония, Швеция и мн. други

Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май, и се провежда взаимно от Бургаския музей и Община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР