Косовските опозиционни партии обвиниха в петък премиера Албин Курти за

...
Косовските опозиционни партии обвиниха в петък премиера Албин Курти за
Коментари Харесай

Косовската опозиция иска вот на недоверие срещу Курти

Косовските опозиционни партии упрекнаха в петък премиера Албин Курти за утежняването на връзките със западните съдружници поради насилието на север, при което бяха ранени миротворци на НАТО. Те приканиха за избор на съмнение против държавното управление, оповестява " Ройтерс ".

В петък Народното събрание на Косово свика съвещание, с цел да разиска последствията от напрежението.

" Играете си с огъня, предизвести Мемли Красничи от опозиционната Демократическа партия на Косово на Курти в Народното събрание. Ако цената е да се застрашат връзките с най-големите съдружници на Косово, откакто глобите към този момент са почнали, желая да ви попитам коства ли си? ", сподели той.

Бившият министър председател и водач на Алианса за смяна Рамуш Харадинай прикани депутатите да внесат избор на съмнение против държавното управление. " Нека спрем това съмнение, оскърбление, неистини и изменничество, като освободим държавното управление на Курти ", сподели той пред депутатите.

Припомняме, че по-рано през днешния ден Курти разгласи, че е подготвен да провежда нови общински избори в Северно Косово.
 Албин Курти подготвен на нови избори в Северно Косово
Албин Курти подготвен на нови избори в Северно Косово

Той прикани Белград да помогне за намаляването на напрежението

Курти направи предлагането, до момента в който Европа и Съединени американски щати ускоряват натиска върху Косово за нови избори в регионите. Последните изключителни локални избори в тези региони бяха извоювани от албанци, откакто .

Късно в четвъртък Курти написа в Туитър, че Сърбия би трябвало да помогне за понижаване на напрежението, с цел да обезпечи нови избори , призовавайки за " неотложно преустановяване на насилието от страна на спонсорирани от Белград тълпи против чиновници по сигурността до нови избори в тези общини ".

Косово разгласи своята самостоятелност през 2008 година, само че не е прието от Белград, и сред двете страни остава остро несъгласие по отношение на правата на етническите сърби, живеещи в Северно Косово.

Това напрежение излезе на напред във времето още веднъж през последните дни, откакто в четири общини в Северно Косово с преобладаващо сръбско население.

Косовските сърби не участваха в изборите поради, което докара до. Когато по-късно кметовете дойдоха, с цел да встъпят в служба, избухнаха, оставяйки десетки ранени,, ситуирани там да овладеят демонстрациите.

По време на срещата на европейски водачи в четвъртък в Молдова френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц след среща с водачите на Сърбия и Косово.
 Курти упрекна сръбски групировки за конфликтите в Косово
Курти упрекна сръбски групировки за конфликтите в Косово

Въоръжени групи, които се показват за протестиращи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР