Възобновяване на старата сглобка, създаването на нова с ГЕРБ, ДПС

...
Възобновяване на старата сглобка, създаването на нова с ГЕРБ, ДПС
Коментари Харесай

Трите сценария за държавно управление след изборите

Възобновяване на остарялата сглобка, основаването на нова с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ или нови избори, предсказва социологът Евелина Славкова 

Поне три са сюжетите какво ще се случи след вота на 9 юни и каква е вероятната формула на властта. Това разяснява пред „ Телеграф “ социологът Евелина Славкова. Тя разясни, че сега е доста мъчно да се каже каква тъкмо ще е идната настройка, тъй като самите политически обединения не мислят в елементи за тази вероятност. Основната въпросителна е точно кой ще бъде втори, а от това зависи и кой ще влезе в бъдещия кабинет. Причината – три политически сили се борят за второто място.

Според Славкова първият сюжет е да се направи още веднъж някакъв вид на сглобката сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “.

Вторият вид по думите й е коалиция сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и трета мощ – да вземем за пример „ ИТН “.

Третият вид – да се отиде на нови предварителни парламентарни избори наесен. Славкова обаче счита, че провеждането на такива крият и рискове, тъй като тогава може да се появи и различен политически план, който може да разбърка картите.

По думите й при нови избори наесен ГЕРБ-СДС ще са в по-неизгоидна позиция, изключително в случай че са имали огромна преднина, а не са могли да образуват болшинство към себе си. Междувременно през вчерашния ден министърът на електронното ръководство Валентин Мундров увери, че удостоверението на машините за гласоподаване е завършило сполучливо. До края на деня дружно с представителите на института по стандартизация и този по метрология трябваше да подпишат самото решение, че устройствата са годни и могат да се употребяват за вота на 9 юни.

Четири екипа тестваха машините, а специалистите са го уверили, че отчетът им е позитивен. У нас машините ще са 9500, а зад граница - 250. Вчера стартира и процедурата по довереното създаване на софтуера.

То се прави от специалистите на Централната изборна комисия, а министерството обезпечава предпазена среда и непрекъснато видеонаблюдение. След като завърши процесът, ще бъде оповестен обществено и така наречен хешкод. Той ще бъде оповестен на уеб страниците на ЦИК и МЕУ.

За задачата ЦИК още в края на седмицата одобриха и разпоредбите, по които ще се извърши това доверено създаване. В тях е записано, че ЦИК би трябвало да даде изходния код на софтуера, който към този момент е употребен за локалните избори през 2023 година, наред с това и набор от три ключа, които имат единствено в ЦИК.

След довереното създаване на флашка се записва инсталационно изображение на софтуера. То се конфигурира върху машина за гласоподаване, с цел да се пресъздава и хешкодъ
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР