Коронавирусната криза накара банките леко да затегнат кредитирането, но затягането

...
Коронавирусната криза накара банките леко да затегнат кредитирането, но затягането
Коментари Харесай

Търсенето на кредити се пак е нивата преди кризата

Коронавирусната рецесия накара банките леко да затегнат кредитирането, само че стягането на ограниченията беше доста леко, означи пред Българска национална телевизия кредитният съветник Тихомир Тошев.

" Банките още през юни разхлабиха тези рестрикции, лихвите не се трансформираха даже по време на изключителното състояние - при ипотечните заеми те се резервираха в рамките сред 2,6 - 3,2, при потребителските - сред 4,5 и 6,6 и по тази причина този пазар доста бързо се възвърне ", добави Тошев.

Според него ползата към кредитиране се е върнал към равнищата преди рецесията.

Очакват се есенните промоции на банките за заеми. Кредитният съветник уточни, че доминират ипотечните заеми, има и леко покачване на потребителските. При тези условия на Коронавирус рецесията хората започнаха повече да икономисват.

Според специалиста, има хора, които обедняха по време на рецесията, останаха без работа, само че като цяло нашата стопанска система се държи добре. Има браншове, които доста пострадаха от рецесията и няма да се възстановят скоро, други се развиват както и преди рецесията, а има и браншове, на които рецесията подейства позитивно.

Лихвите по депозити в банките са нулеви, само че хората избират да си държат парите там поради сигурността.

Цените на парцелите не паднаха, изключително в огромните градове, където ползата е максимален, задържаха се на равнища от преди Коронавирус рецесията и пазарът продължава да е динамичен, разяснява Тошев.

Интересът към фирменото кредитиране е по-нисък, има спад за разлика от имотното кредитиране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР