Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 1,6 млн.

...
Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 1,6 млн.
Коментари Харесай

КЗК глоби представителя на Miele за България с 1,6 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 1,6 млн. лева на „ Миле България “ ЕООД, представител за страната на електроуредите от висок клас Miele, поради координиране на цени. От решението на регулатора излиза наяве, че са открити доказателства, че търговецът на едро е влияел непозволено на цените за крайния консуматор в магазините.

Накратко, „ Миле България “ е подавало на магазините, оторизирани да продават артикули на известната немска марка, идентични номенклатури с цени, отстъпки, промоции и периоди на пониженията.

„ Видно от прегледаната преписка „ Миле България “ ЕООД осведоми контрагентите си освен за цените на дребно, само че и за момента, от който те следва да ползват тези цени “, написа Комисия за защита на конкуренцията.

Според информацията това е продължавало години наред. А резултатът е: ограничение на свободата на търговците да дефинират ценовата си политика и отнемане на потребителите от опцията да пазарят по-изгодно.

От дистрибутора на едро са пращали свои чиновници, които да ревизират в съответните магазини дали се съблюдават подадените от горната страна условия.

До заплитането на проблема се стига, откакто през 2016 година на българския пазар се учредява въпросното сдружение „ Миле България “ ЕООД, което става междинна частица във веригата на дистрибуция сред българските търговци и немската Miele.

Преди това „ Миле център макс груп “ ЕООД – сдружението, подало сигнал до Комисия за защита на конкуренцията – е контактувало непосредствено с Miele. Но след 2016 година посред им застава новоучреденото „ Миеле България “, което стартира да постанова антипазарната процедура.

Заради тежестта и продължителността на нарушаването Комисия за защита на конкуренцията е решила да наложи оптимално допустимата по закон глоба – 10% от оборота на провинилото се сдружение.

Все още не е ясно дали „ Миле България “ ще заплати глобата, защото има право да я апелира в 14-дневен период.

Оттам изясняват в своя позиция до Комисия за защита на конкуренцията, че комерсиалните условия (цени и отстъпки) за търговците на дребно са еднотипни за всички такива търговци на дребно, като част от всеки контракт за селективна дистрибуция включва и така наречен Програма за насърчаване на сътрудниците. Чрез нея всички оторизирани дистрибутори получават базова отстъпка и спомагателни отстъпки от пет разнообразни търговски кошници с условия.

От „ Миле България “ обаче показват, че – в качеството си на двоен дистрибутор – сдружението дефинира цените си на едро посредством отстъпки от целесъобразните цени на дребно.

„ По отношение на крайните цени до търговците на дребно, същите се дефинират според от отстъпките, начислени на съответния търговец, които се ползват по отношение на целесъобразните цени на дребно. Последните са разказани в годишното съглашение към контракта за селективна дистрибуция. „ Миле България “ ЕООД не слага условия на дистрибуторите, свързани с провежданите от тях по отношение на интервал или размер на отстъпките, пониженията, само че насочва необвързващи рекомендации, които актуализира за интервала на провеждането на своите промоционални акции “, показват още от компанията.

„ Миле България “ ЕООД твърди, че не залага ценова политика за дистрибуторите на дребно и надлежно не следи и не изисква спазването ѝ от тях посредством тласъци или наказания.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР