Когато кажем Ренесанс, най-често си представяме закръглени голи жени, червенобузести

...
Когато кажем Ренесанс, най-често си представяме закръглени голи жени, червенобузести
Коментари Харесай

FLORENCE & THE MACHINE - по следите на Ренесанса със Samsung Galaxy S24 Ultra

Когато кажем Ренесанс, най-често си представяме закръглени голи дами, червенобузести мъже и доста вино. В реалност Ренесансът е гражданска война в осведомително отношение - появяването на книгопечатането през 15 в. форсира знанието. Откритието на маслените бои води до появяването на портрета - нещо като селфи за богати - и комерсиализира изкуството. В политиката се появява дипломацията. Благодарение на гравюрата поражда шаржът, а с него идва и потребността от PR-a, тъй като даже и тези, които не могат да четат, към този момент могат да схващат хумора и осмиването.

Дали в този момент с изкуствения разсъдък ние се намираме на прага на сходна гражданска война, която ще направи умните още по-умни, а знанието ще се качи на последващо равнище? Твърде е допустимо, единствено че ни липсва дистанцията на времето, с цел да дадем тъкмо ние тази оценка.

Спорно е и дали това, че AI влезе в телефоните ни прави ренесансови хора. Не, ренесансовите хора не са закръглените дами и мъже, с които започнахме, а тези които вършат доста неща по едно и също време и то добре. Разбират от архитектура, пишат лирика, рисуват. Микеланджело, Рафаело, Ботичели, Джото - това са същинските ренесансови хора.

Може би към този момент сте усетили накъде духа вятърът - този месец в поредицата ни със се насочваме към Флоренция. Именно този град в Италия е центърът на Ренесанса.



Флоренция е и родното място на Данте, който през 13 век написа своята “Божествена комедия ” и с това поставя началото на тази ера, която идва на мястото на мрачното Средновековие.

До Флоренция се стига елементарно - лоукост полет до Болоня или Пиза, и кола чартърен или трен.

Пътуванията на нови или на позабравени остарели места с умните модели на Samsung са извънредно забавни - освен поради положителните фотоси, които можете да извършите с камерата, само че най-много заради опциите, които дава генеративният изкуствен интелект.

Туристическите дестинации са препълнени местоположения, сложни за снимане, на които човек рядко има избор на светлина, позиция или свободно пространство.

Затова и в някои групи във Facebook изобилстват молбите за помощ от консуматори, които доста се харесват на съответна фотография, само че биха желали да бъдат отстранени обекти или хора от фрагмента. Очевидно това предпочитание е добре известно за мобилната софтуерна промишленост и Galaxy AI - както е името на ИИ на Samsung, го прави елементарно, бързо и по много сполучлив метод.

Повечето хора, които отиват във Флоренция, наложително се снимат пред катедралата „ Санта Мария дел Фиоре “ в превод „ Света Дева Мария с цветето “. Катедралата се отличава със своя купол с големи за времето си размери, планиран от Филипо Брунелески, който заимства концепцията от Пантеона в Рим. Куполът е с диаметър съвсем 40 метра и е издигнат без поддържащо скеле.

Базиликата е построена върху основите на по-старата готическа катедрала „ Санта Репарата “.

През 1331 година Гилдията на търговците на вълна взема под свое настойничество градежа и назначава за основен проектант Джото, който строи основно камбанарията. Самият Джото, също като Данте, се счита за един от бащите на ранния Ренесанс.

Вероятността да постигнете чиста фотография през катедралата в натоварения туристически сезон е много минимална. Galaxy AI обаче сносно почиства нежеланите обекти в фрагмента.

За да ползвате изкуствения разсъдък на телефона, е належащо да влезете в Samsung акаунта си*, след което можете да вършиме безусловно чудеса. Софтуерът на приложението за фотоси предлага да ремастерира фрагментите ви, като усъвършенства неприятните пиксели.



Благодарение на Galaxy AI изрязвате обектите, които не желаете да участват в фотографията ви. Можете да махате сенки и изобщо да извършите от продукцията на един несъвършен фотограф, нещо годно за обществените медии.

Ако доста държите на наличието си в платформите със същите тези функционалности, бихте могли да отидете и крачка напред и да се позиционирате пред която желаете забележителност в света.

За мен надалеч по-интересното потребление на Galaxy AI обаче е друго - проучването на местата, на които съм била.

Изправени пред големите катедрали и изобщо забележителности от това време, ние мъчно съумяваме да забележим детайлите до момента в който сме на място, а тъкмо те носят магията на това време, когато една постройка се работи в продължение на десетки и стотици години от разнообразни архитекти.



Катедралата във Флоренция е осветена от папа Евгений IV на 25 март 1436 година, а неговата скулптура е позиционирана вдясно от входа, узнавам всичко това, с помощта на Circle to Search with Гугъл функционалността, с която уча елементи от красивата фасада.

Във Флоренция се намира и изложба “Уфици ” - която е наложителна за проучването на ренесансовото изкуство, купете и билетите си онлайн.

Построена е през 16 в., като първичният план на тогавашния херцог на Флоренция – Козимо I Медичи е бил комплексът да обитава така наречените уфичи - канцеларии за херцога.

Колекцията вътре е събирана през вековете от известната фамилия Медичи, като постройката с сбирката шедьоври е завещана от Ана Мария Луиза, сестра на последния популярен херцог от династията Медичи, под изискване изкуството в никакъв случай да напущат рамките ѝ

В непосредственост до “Уфици ” е мостът на Колю Фичето. Шегичка. Става дума за Понте Векио - покрития мост над река Арно, който в реалност въодушевява българския занаятчия за неговия мост в Ловеч.



Понте Векио е прочут е с най-вече бижутерски и часовникарските си магазини. Намира се сред галерията „ Уфици “ и двореца „ Пити “ и по него непрекъснато минава огромен човекопоток. Тук идва на помощ zoom-ът на камерата, който добре може да ви ориентира къде има повече хора, в сравнение с е належащо да срещате.

Ако на “Патриарх Евтимий ” с новата транспортна скица ви се коства, че има тапи, пробвайте да паркирате някъде във Флоренция. Въпреки че хората всеобщо се движат с мотопеди, трафикът е ужасяващ. Отделно и туристите са на всички места.

Никой не знае сигурно по какъв начин е станало по този начин, че люлката на Ренесанса да е тъкмо Флоренция, а не по-богатите по това време Венеция и Генуа. Много е допустимо въздействие да е оказал фактът, че градът сплотява търговията - и към морето, и към сушата.

Решаваме и ние да изпробваме стратегическото място на Флоренция и да се отправим за малко на запад - към Пиза. Градът е незначителен, ситуиран е на десния бряг на река Арно при нейното вливане в Тиренско море. Той има своята връзка с Флоренция - през 13 век република Пиза претърпява проваляне от Генуа в борбата при Мелория за господството над Тиренско море. Следват години на икономическа съсипия и Пиза изпада според от Флоренция. Под управлението на Медичите обаче още веднъж реализира икономическа непоклатимост, с помощта на развиването на пристанището и на новооткрития университет.

В проекта ни е да разгледаме кулата в Пиза, която е строена още през Средновековието и е известна с наклона си, който я трансформира в едно от чудесата на света.

Въпреки проливния дъжд, нищо не може да спре стремежа на екскурзианта, минал стотици, даже хиляди километри за среща с историята.

Наклонената кула в Пиза се намира на Площада на чудесата. До кулата в Пиза е и катедралата " Успение Богородично ”. Строителството ѝ стартира през 1063 година, като по първичен план е трябвало да включва детайли от разнообразни стилове: византийски, ломбардски и даже ислямски като знак на размаха на търговията в града.

Предната фасада на катедралата е богато украсена с каменни и мраморни арки и три обилни бронзови порти със подиуми от Новия завет.



Повечето забавни обстоятелства ги узнавам с помощта на Circle to Search with Гугъл, до момента в който преглеждам фотосите. Голямото преимущество на тази функционалност е, че не се постанова да излизате от галерията със фотосите си, а резултатите от търсенето в Гугъл се появяват в същия прозорец.

Друга забележителности на Площада на чудесата са Монументалното гробище и баптистерията.

Ако сте по-запален фотограф, можете да пробвате да снимате в RAW формат и след това да обработвате фрагментите - това е по този начин нареченият Pro mode picture format. Както се сещате, фотосите ви ще заемат доста повече място, само че има случаи, в които си заслужава.



В YouTube има още много забавни неща, които бихте могли да научите за телефона си. Като да вземем за пример по какъв начин да активирате правенето на скрийншот с ръка, да командвате селфи камерата с глас, да настроите страничното копче на телефона по ваш избор с функционалност, която постоянно ползвате.

Повече от тези тип&трикс ги има и в предходните потомство на Samsung и не наложително се употребяват с Galaxy AI. Нещо потребно за пътешественици и най-много за хора, които работят с текст са Notes. В приложението с бележките можете да си водите мемоари, да пишете с правописни неточности и без да форматирате, тъй като по-късно идва Galaxy AI, който поправя грешките, форматира и даже превежда. Като споделяме “бележки ”, подценяваме леко цялата функционалност на приложението, което наподобява като много софистициран инструмент за работа с текст.

Имате опцията също по този начин да снимате текст, да го копирате в Notes единствено като го селектирате от фотографията, след което да поискате от Notes да го форматира, поправя граматика и неточности, да го преведе или да му напряко малко резюме.



Представете си, че сте в музей и се мъчите да прочетете табелата до експонат - като се изключи че е на италиански, не виждате добре, а тълпата зад вас ви диша във врата. Снимате, копирате текста, като го селектирате от самата фотография, поставяте го в Notes и превеждате. Ако е дълъг, изкуственият разсъдък предлага да го систематизира и подреди с булет пойнтс.

Ако ви е забавно да пътувате през очите на, можете да погледнете и нашето бягство до. Очаквайте последваща спирка - Южна Франция.

*За да се възползвате оптимално от функционалностите на Samsung Galaxy AI, както и още повече преимущества за улеснение и облекчение, не забравяйте да си извършите Samsung акаунт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР