Когато първата вълна от ковид удави събиранията на закрито в

...
Когато първата вълна от ковид удави събиранията на закрито в
Коментари Харесай

Четири града по света казаха "не" на автомобилите

Когато първата вълна от коронавирус удави събиранията на закрито в множеството страни по света, доста градове дадоха отговор на предизвикването, като премислиха по какъв начин би могъл да наподобява животът на открито. Някои вкараха напълно пешеходни улици, преобразиха паркинги в заведения за хранене навън и прибавиха още велоалеи - трансформирайки в миналото задръстени с коли зони в приветливи места за разходка и колоездене.

Промените се отплатиха освен посредством увеличена икономическа интензивност. Изследвания демонстрираха също, че вирусът може би се популяризира не толкоз бързо в най-вече пешеходни квартали. И до момента в който множеството обитаеми места сложиха завършек на тези краткотрайни начинания, защото животът се завръща към новото си обикновено, някои градове бързо привикнаха с подобренията за пешеходците и даже се пробват да освободят още пространства от коли.

Ето четири града по света, които започнаха някои от най-смелите и най-светкавични промени в услуга на пешеходеца по време на пандемията. И по-важното - които резервираха доста от тези начинания, с цел да окуражат своите жители и посетители да се придвижват ходом.

 

Париж, Франция

Още преди пандемията френската столица държеше водачество в упоритостта си да усъвършенства пешеходната среда. Като част от широкомащабните старания на града да понижи броя на колите долните крайбрежни алеи по протежението на Сена бяха превърнати в напълно пешеходни пространства като краткотрайна мярка в края на 2016 година През 2018 година решението остана за непрекъснато.

През 2020 година кметът Ан Идалго беше избрана отново частично, тъй като поддържа концепцията " 15-минутен град ": нова идея за градско обмисляне, която разрешава на всички поданици да изпълнят своите дневни задания - от вървене на учебно заведение и работа до извършване на покупки - в границите на 15-минутна разходка или колоездене. А пандемията в композиция с редица стачки в публичния превоз преди локдауна единствено ускори известността на тези човекоориентирани и екологично устойчиви начинания.

" Красотата да се разхождаш в Париж е още по-ярка след появяването на коронавирус - споделя Катлийн Педикорд, създател на американската организация " Живей и инвестирай в чужбина " (Live and Invest Overseas). - Общественият превоз дълго време не беше целесъобразен, а носенето на маски създаваше в допълнение стеснение. Затова от ден на ден и повече хора започнаха да употребяват краката си. "

Бяха устроени и нови велоалеи за съкращаване на автомобилния трафик. Всъщност градът възнамерява до 2026 година да построи още 180 км трасета за колоездачи и да обезпечи нови 180 000 места за паркиране на колела.

" Живея в Париж от 14 години и мога решително да кажа, че в никакъв случай не съм виждала по-голяма и по-широка промяна от тази, която се случи през последните години в помощ на колоездачите ", споделя американката Сади Съмнър, която ръководи парижкия клон на компанията за велотуризъм " Фет Тайър Турс " (Fat Tire Tours).

Основни пътни артерии като " Рю дьо Риволи " в центъра на Париж са стеснени до едно платно за коли, до момента в който велотрасетата са разширени до размера на три автомобилни ленти. Също по този начин кметството има желание да засади 170 000 дървета до 2026 година, с цел да направи града по-приветлив за пешеходци. А в очакване на семейството на летните олимпийски игри през 2024 година мостът сред Айфеловата кула и площад " Трокадеро " ще стане също напълно пешеходен.

Като цяло жителите на френската столица приветстват огромните промени и даже чакат още повече.

" На локалните в действителност им харесва. Има по-малко коли и хората наподобяват по-спокойни ", споделя роденият в Париж Робенс Фил, който поддържа блога Been Around the Globe. Той има няколко оферти към пешеходно настроените пътешественици: Парк Рив до Сен - 7-километров маршрут край реката; Рю Монторгьой в сърцето на града - поради сиренето, виното и магазините за цветя; Рю Сен Рюстик в Монмартр - поради античния паваж (това е най-старата улица в Париж); и Кор Сен Емилион - поради бутиците, кафенетата и заведенията за хранене.

 

Богота, Колумбия

Макар колумбийската столица (а и страната като цяло) постоянно да е имала мощна колоездачна просвета - въпреки всичко това е народен спорт на Колумбия, пандемията форсира доста промени за освобождение от колите. През 2020 година кметът Клаудия Лопес разписа заповед за разширение на към този момент съществуващата 550-километрова веломрежа на града с 84 км краткотрайни трасета, които след това се трансфораха в непрекъснати.

Богота беше измежду първите градове в международен мащаб, които прибавиха велоалеи през пандемията, а жителите усетиха, че перманентната смяна е за положително. " Градът в действителност стартира да развива осезаемо амстердамско или копенхагенско чувство през последните няколко години " - споделя Алекс Гияр, създател на блога Nomad Nature Travel, живял в Богота по време на пандемията. - По всяко време на денонощието на улицата има толкоз доста колела. Силно вдъхновяващо е. "

В неделя и на национални празници колите са изцяло неразрешени в избрани зони, което притегля над 1,5 млн. колоездачи, пешеходци и бегачи всяка седмица. Освен това новите градски рейсове на ток и природен газ в допълнение усъвършенстват транспортната система, регистрират локалните. " Духът на Богота се промени. Сега е доста по-лесно, умерено и безвредно да се придвижваш из града ", споделя родената в колумбийската столица туристическа блогърка Хосефин Ремо.

Тя предлага на посетителите историческия квартал " Ла Канделария ", където се е родил градът преди повече от 400 години - там те ще намерят доста музеи и заведения за хранене във вековни здания. Другото наложително място по нейните думи е паркът " Усакен ", който всеки уикенд предлага пазар навън, където може да бъде опитана обичайната колумбийска храна.

 

Милано, Италия

Италия беше една от страните, които бяха наранени най-тежко при започване на пандемията, и нейните градове трябваше да се приспособяват бързо, с цел да обезпечат други възможности на гъсто популации публичен превоз. През лятото на 2020 година Милано се зае с упорит проект за разширение на тротоарите и велоалеите по продължение на 35 км пътища, които до тогава бяха съсредоточени върху автомобилния трафик. Промените преобразиха града, донасяйки със себе си повече заведения за хранене и пазари навън, както и нови градски градини.

" Това не е Милано, който си припомням отпреди 10 години, когато бях в университета - споделя локалната жителка Луиза Фаварето. - Обожавам концепцията за 15-минутния град (която италианският град експлоатира също като Париж) и съм впечатлена от разрастващата се инфраструктура на града, която дава приоритет на хората пред колите. " Тя вижда усилване на възприятието за общественост от " остарелия свят ", както го назовава, защото има от ден на ден и повече аргументи човек да бъде на открито и да комуникира с други хора очи в очи.

Новият регион " Сити Лайф " е освен най-голямата зона без коли в Милано, само че и една от най-големите такива в цяла Европа. " Пълно е с публични зелени пространства и безчет велоалеи и като че ли предлага взор към бъдещето на Милано ", споделя Фаварето.

Тя предлага разходка по каналите на Навили, комбинирана с вечеря в заведенията навън, както и неговия нощен живот. Северният квартал " Изола " пък е видоизменен от индустриална зона в регион за пешеходци и колоездачи, цялостен с кафенета, галерии и бутици.

Освен това туристите не трябва да се тревожат, че няма да си намерят колело. Градската услуга BikeMI предлага 300 станции в целия град, откъдето може да бъде нает както общоприет, по този начин и електрически велосипед.

 

Сан Франциско, Съединени американски щати

Градът в северната част на Калифорния не загуби доста време при започване на пандемията, преди да започва плана Slow Streets (Бавни улици) - стратегия, която употребява система от знаци и трудности, с цел да ограничи автомобилния трафик и скоростите по 30 коридора в опит да ги направи по-удобни за пешеходци и колоездачи. Събраните статистически данни демонстрират, че резултатът е 50% понижение на моторните транспортни средства, 17% нарастване на пешеходния трафик в делнични дни и 65% скок на велосипедния трафик през седмицата.

Макар доста от улиците да бяха върнати в предпандемичния си тип, по гледище на жителите четири зони останаха за непрекъснато с новия си статут - Голдън Гейт Авеню, Лейк Стрийт, Санчес Стрийт и Шотуел Стрийт. Предстои провеждането на градски референдум за установяване на бъдещето и на други транспортни артерии.

" Прекрасно е, че пешеходците и колоездачите имат опция да споделят улиците ", споделя локалната жителка Лийт Стийл във връзка с пътищата, които към момента са затворени за коли. - Виждаш фамилии да се разхождат, деца да играят. Преживяването е напълно друго. "

Тя отбелязва също, че градът е вложил доста средства и старания в построяването на по-добри трасета за колела и в този момент те са доста по-ясно обозначени от преди. Препоръката ѝ е всеки квартал на Сан Франциско да бъде обсъждан поотделно, защото по думите ѝ всеки има " свое лично чувство и темперамент ": обсипаният с дървета " Хейс Вали " поради първокласния и напредничав дух; Аутър Сънсет поради спокойната сърфистка атмосфера и 5-километровия плаж с бял пясък; и Норт Бийч поради оживените улични кафенета и четвъртата най-голяма пешеходна зона в града.

Въпреки че има още доста какво да се направи, с цел да се трансформира Сан Франциско в в действителност пешеходен град, историята демонстрира, че то може да бъде изпълнено. През годините природата също способства за новия образ - една от най-достъпните за разходка зони през днешния ден, Ембаркадеро по крайбрежието, до 1989 година беше автомагистрала, преди мощно земетресение да я трансформира в неизползваема за транспортни средства.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР