Когато наближи ваканцията, концентрираме цялото си същество в тези няколко

...
Когато наближи ваканцията, концентрираме цялото си същество в тези няколко
Коментари Харесай

Няколко съвета за най-добрите снимки на плажа

Когато наближи ваканцията, концентрираме цялото си създание в тези няколко откраднати от рутината дни. Искаме да сме красиви, витални, да преживеем невероятното и вълнуващото...и да запечатаме всичко това в фотоси. За спомен, за роман, за красива рамка на стената.

Днешните технологии направиха фотографията доста налична, фамилната претърпя същински взрив, а ваденето на фотоси е по-лесно от всеки път. Затова снимаме на воля, пък каквото стане – стане. Безразборното снимане обаче, не постоянно води до красиви фотоси, на които обичаме да се възхищаваме.

Когато преглеждаме фотосите вкъщи и желаеме да създадем албум след отпуската или да споделим фотосите с другари и близки, се оказва, че в действителност не са нещо кой знае какво – постоянно нямат фокус, имат неприятен декор, примижали против слънцето очи, сбръчкани чела и други недостатъци. Разбира се, в случай че разполагаме с хубава техника, снимането е доста елементарно, цветовете са ярки, настройките са доста и така нататък Но всеки добър фотограф ще ви каже, че техниката е нищо спрямо окото, което търси и вижда забавния миг и положителния кадър, което действително си е гений.

И въпреки всичко има някои техники, които могат да ви оказват помощ да извършите красиви фотоси по време на ваканцията, които не са сложни за осъществяване и не изискват скъпа техника. Просто би трябвало да се съобразят някои неща, преди да се натисне спусъка на апарата.

Съвети за най-впечатляващите фотоси на плажа:

Снимайте рано заран и късно следобяд, в случай че времето ще бъде слънчево. Силната светлина основава и мощни сенки, а контрастът не всеки път наподобява добре. На обяд е на-лошото време - слънцето е високо в небето, което основава доста неподходяща сянка, тази, която пада надолу. Тя прави носа по-дълъг, неговата сянка затъмнява усмивката, очите ни се виждат, а коленете и коремът и гърдите наподобяват увиснали. В облачно време няма този проблем.

Помислете какво тъкмо желаете да хванете – детето, само че и вълните, кея, само че и чайките преди него. Как наподобява фрагмента - подредено ли е всичко, нещо излиза ли от него и се хваща отчасти. Поставете в центъра на фокуса обекта, в случай че желаете портретна фотография, само че не е наложително самият обект да е в центъра на фрагмента.

Ако има повече обекти за снимане, представете си една мрежа, която разделя това, което виждате, на 9 идентични квадрата. Обектите би трябвало да са ситуирани по линиите им. Някои визьори имат подготвена мрежа. Това разположение дава цялост и вярна комбинация, приковава погледа към множеството по едно и също време.



Играйте с фокуса. Представете си, че фотографията има два проекта – челен и заден. Да, задният нормално е морето, само че може и да са гларуси или кея. Най-често фокусът е върху предния проект, само че в случай че го изместим по-назад, също може да се получи забавно.

Снимайте децата от ниско, на равнището на растежа им, а не от високо. Тази неточност е изключително постоянно срещана. Не стига, че преспективата е неверна, това дава образно възприятие, че детето е маловажно и ние го гледаме от високо и в метафоричен смисъл. Опитайте, в случай че е седнало на плажа, да снимате на равнището на пясъка. Така то ще извърши фрагмента и ще се хване всичко – и кофичките, и пясъчния палат и всичко забавно, което прави.

Не се отхвърляйте от неприятното време. Не всички красиви плажни фотоси са в безоблачното небе и искрящо синьото на морето. То може да е доста трагично при мощен вятър и тежки облаци, залезите и изгревите също са по-въздействащи при облачно време. Освен това, неприятното време на плажа ще го обезлюди, а това е доста, доста скъпо.

Светкавицата е съвсем постоянно избягвана от положителните фотографи – тя основава доста проблеми при обработката. Но и те признават, че е от изгода, която сянката пада тъкмо там, където не би трябвало. Ако лицето е засенчено от широкопола шапка, тъкмо тя ще попадне във фокуса и ще открадне вниманието от лицето. Затова можем да опитаме един кадър и със светкавицата, най-малко да съпоставим резултатите.

Едни от обичаните морски фотоси са на залези и изгреви, ползвайте настройката за пейзажна фотография. Тя би трябвало да хване дълбочината на фрагмента. Нощем обаче също стават хубави фотоси - изключително на лунни пътечки при пълнолуние.

Всички плажни фотоси си наподобяват – деца, плаж, усмивки, талази. Опитайте нещо ново – изкривете под ъгъл обектива, снимайте замислени пози и самотни разходки, замечтани лица – дано морето стане декор на цялата гама от страсти, на които сме способни. Влезте в ролята на папарак и снимайте останалите, когато си мислят, че никой не ги гледа.

Не снимайте единствено хора. Намислете си комбинация от предмети – чадър, коктейл, слънчеви очила, разположете ги на правилото на мрежата и ги снимайте от необикновен ъгъл. Има толкоз доста движимости, които са знак на лятото, на фантазиите, на волната душа, на вдъхновението, което дава морето.

Ако си падате по обработващи стратегии и наложително „ пипате ” фотосите, помислете кой кадър на какъв филтър би подхождал. Освен черно-бялото и сепията, има доста резултати, които ще създадат фотосите още по-вълнуващи. И въпреки всичко – не прекалявайте с обработката, в случай че не я владеете добре. И помнете обработката на телефона не всеки път наподобява добре на компютър.



Снимайте себе си. Често в желанието да вършим фотоси ни увлича, желаеме да запечатаме допустимо най-вече мигове от детството на децата или да хванем най-хубавия пейзаж, забравяме да снимаме себе си. Селфито е задоволително известно, само че в случай че желаете добра фотография, помолете някой да ви снима. Обяснете му тъкмо какво желаете и запазете момент на себе си и за себе си.

Най-важният съвет освен за плажната снимка, само че и за фотографията въобще е – експериментирайте. Опознайте фотоапарата и функционалностите му и пробвайте всичко, което ви хрумне. Понякога тъкмо „ недоизмислените ” фотоси стават най-въздействащите – „ от дефекта към резултата ”, както гласи остарялото предписание. Дигиталната снимка най-малко дава необятно поле за изява, дано се възползваме от преимуществата й и да създадем най-красивите и вълнуващи летни фотоси.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР