Николай Лилиев (1885-1960) е роден в семейство на потомствени учители

...
Николай Лилиев (1885-1960) е роден в семейство на потомствени учители
Коментари Харесай

Божията безсърдечност не ме наказа с любов - НИКОЛАЙ ЛИЛЕВ

Николай Лилиев (1885-1960) е роден в семейство на потомствени учители и свещеници. Рано остава сирак. Литературните му ползи се демонстрират още през ученическите години, само че подтик за поетическа изява му дава срещата с Димитър Подвързачов към края на 1903 година. 

През есента на 1909 година Лилиев печели конкурс и отпътува за Париж, където учи търговски науки със стипендия на Министерството на търговията.

Година по-късно е показан с 14 стихотворения в първата „ Антология на българската лирика. От Вазова насам “, формирана от Подвързачов и Димчо Дебелянов . След завръщането си от Париж е преподавател в комерсиалната гимназия в Пловдив и в Свищов.

По време на Балканската война е цивилен мобилизиран в Стара Загора. През Първата международна война е редови войник и сътрудник. След войната работи в Дирекцията за икономически грижи и социална далновидност, в издателството на Александър Паскалев , в Дирекцията по печата във Външното министерство, в разнообразни редакции.

През 1921 година Лилиев отпътува за Виена и до септември 1924 година работи поредно в огромните библиотеки на Виена и Мюнхен върху подготовката на историческа книгопис за българския икономически живот през вековете.

В тези години прецизно извършва уговорките си към сп. „ Златорог “, като обезпечава огромна част от задграничната преписка на списанието. През 1922 година излиза книгата му „ Лунни петна “, наградена от Министерството на просвещението.

Като драматург в Народния спектакъл в София (1934 – 1960) Николай Лилиев оставя трайни следи в българската театрална просвета. Възражда и следва най-хубавите обичаи на театъра, положени от Пенчо П. Славейков и Пейо Яворов . Присъствието му се оказва изключително стимулиращо за развиването на българската драматургия. Привлича за идеята на театъра най-хубавите български писатели и преводачи.

Лилиев е определен е за учен (1945) и по-късно взе участие интензивно в изданията на Института за литература при Българска академия на науките.

От началото на века до войните той е един от най-талантливите поети на България. След появяването на първите му книги неговата лирика се оказва в центъра на сериозните полемики. Тя се свързва с върха и залеза на българския символизъм. В книгата си „ Върхове в историята на българската литература “ Юлиан Вучков написа за него:

„ Николай Лилиев е може би най-чистият, най-завършеният български лирик, в случай че имаме поради хубостта на задушевното звучене и огромната изтънченост на стихотворната техника. Докато го чета и прелиствам, аз непрестанно си дублирам, че за него е говорено и писано доста по-малко, в сравнение с той заслужава като стихотворец, като пример на европейско мислене, само че и на национална самородност на езика, като един от забележителните строители на българския спектакъл, като изцяло наличие в нашия нравствен живот. Лилиев се прекланя пред сложността на човешката душа. Но и се стреми да я разбере, като потъва в не малко от нейните дълбочини, в нейните секрети. Поетът постоянно чува нечувани гласове. Пътува отвън границите на очевидното. Прекрачва много прагове пред незнайното от вътрешния живот на характерността. “ 

ТИ МОЛИШ, ЗНАЯ, НО КОГО ЛИ?

Ти молиш, зная, само че кого ли
зове безгласното сърце?
Виж, белостволите тополи
отсичат немощни ръце.
Дълбока есен е в този момент,
само че ти разбираш ли езика
на тая пустата велика,
на тая чемерна горест?

Възкръсват постепенно в морна памет
инцидентно срещнати дами
и като плиснали талази
с незнайното зовят и мамят.
Те дават обещание в своя вик
да основат от мига безкрайност,
само че божията безчовечност
не ме наказа със обич!

КОМУ съдебна експертиза УСМИХВАШ, ЛЮБОВ?

Кому се усмихваш, обич?
Сред тия замислени степи
фантазиите ни към този момент са слепи,
словата ни гаснат без вик.

Зловещо поглеждат към нас
настръхнали вълци, мъглите,
нечути заглъхват молбите,
отронени в мрака без глас.

Под ниския бронзов покров
посрещат ни голите клони,
и злобна буря ни гони.
Кому се отдаваш, обич?

БЕЗКРАЙНА ЖАЛ

Безкрайна жалост и жив труп смутяват мойто ложе,
и саван бял, и бял венец ранена мощност тревожи.

Долавям тон, и нечий глас да стене из простора —
не съм за тук, не съм за вас, о небогати, небогати хора!

Отрано ням, овреме лед останах за живота,
изгубих слух, изгубих глед, изгубих всяка нота.

Сред мойта нощ, пред моя предел, лъча не ще ли блесне?
О тъмен водач, о черен знак, о тъжни, тъжни песни!

Безкрайна жалост и мрак ранил покриват мойто ложе.
Не съм живял, самин съм бил, смили се, тъмни боже!

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: Аз желая да те помня все по този начин – ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР