Когато количеството на налични ваксини е достатъчно, бих препоръчала и

...
Когато количеството на налични ваксини е достатъчно, бих препоръчала и
Коментари Харесай

Вирусолог: Дори и преболедувалите трябва да се ваксинират заради широкия имунен отговор

" Когато количеството на налични ваксини е задоволително, бих предложила и преболедувалите коронавирусна зараза да се имунизират ", сподели пред БНР доктор Велислава Петрова, вирусолог в университета в Кеймбридж и здравен съветник към Организация на обединените нации. По думите ѝ няма информация, че употребяваните ваксини не биха ни предпазили и от новия вид на вируса:

" Ваксините основават доста необятен имунен отговор, който не може да бъде избегнат единствено с няколко разновидности ".

Мнението на вирусолога е, че не е добре да се популяризира доста вируса, до момента в който върви акцията за ваксиниране, с цел да се избегне опцията вирусът да еволюира вследствие на имунизационния имунитет:

" Представете си едни хора, които са имунизирани и построяват имунитет - те съставляват еволюционна преграда за вируса, от която той се пробва да избяга. Ако то продължава да циркулира и доста се популяризира, тогава вирусът ще се опита да мутира и да избегне имунизационния имунитет. Това значи не да спрем да се имунизираме, а да съблюдаваме строго противоепидемичните ограничения, до момента в който се имунизираме, с цел да пазим броя на инфектираните на по-ниско равнище ".

Тя изясни, че разликата сред двете ваксини - на " Пфайзер " и на " Модерна " - е в обвивката, в която са ситуирани РНК молекулите и това е повода да има разнообразни условия при съхранението им. Друга разлика е, че едната има 21 дни сред двете дози, а другата - 28 дни.

Д-р Петрова посочи, че имунизацията на " Пфайзер " е утвърдена за хора над 16-годишна възраст, а на " Морена " - за над 18 години, като повода за това е неналичието на задоволително хора на такава възраст, които да са взели участие в клиничните изследвания и няма задоволително данни.

" Страничните резултати от тези ваксини не са по-различни от страничните резултати на която и да е ваксина или лекарство ", акцентира още вирусологът и добави:

" Изненадва ме това, че хората се плашат от имунизацията, от която може да се получи лека изнемощялост, вместо да се плашат от вирус, от който 3% от хората умират. Няма потвърдени данни, че имунизациите предизвикват освен това от естествени странични реакции ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР