Класическата музика се завръща в Правец след едногодишно прекъсване. Фестивалът

...
Класическата музика се завръща в Правец след едногодишно прекъсване. Фестивалът
Коментари Харесай

Фестивалът за класическа музика в Правец се завърна след едногодишно прекъсване

Класическата музика се завръща в Правец след едногодишно спиране. Фестивалът към този момент има и ново име - Pravets Art Nights. А музикалната стратегия и нейното осъществяване е поверено в ръцете на музикантите от Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров.

Преди доста години оперната прима Христина Ангелакова трансформира Правец в значино място на картата на летните музикални фестивали у нас. И по тази причина Правец ѝ дължи голяма признателност и до през днешния ден.



" Фестивалът преди носеше името Моцартов фест, Моцарт е признакът на виенската класика. Ние взехме решение да осъществим в първия концерт в чест на остарялото име на фестивала творбите от тримата виенски класици, започвайки с Моцарт. Човекът, който сътвори този фестивал, беше човек на операта, Христина Ангелакова беше един от най-видните дейци на българската опера. Затова ние взехме решение да посветим втория си концерт на операта. И това е една, уповавам се прелестна за хората оперна церемония, в която взе участие и нейната ученичка Беса Лугичи. Т.е. с фестивала тази година ние вършим поклон към неговия основател Христина Ангелакова ", сподели Найден Тодоров- шеф на Софийската филхармония.

" Липсваше ми това място. Преди години съм пяла тук най-малко пет години подред, още от откриването на Моцартовия фестивал. Свързват ме прелестни мемоари от един доста хубав интервал на моя живот. Исках да се върна и да усещам тази сила, макар че има хора, които към този момент липсват ", показа Беса Лугичи.



Излизането на класическата музика навън е комплицирана задача. Но постоянно носи неподражаемо обаяние.

" Публиката е друга, не е стандартната операна аудитория, което от една страна е предизвикателство, въпреки това е мерило дали човек излъчва вярната сила, с цел да възпламени хората за класическото изкуство ", изясни Михаил Михайлов.

Едно същинско завръщане си нуждае от запаметяващ се край. А следващата година Софийската филхармония дава обещание в Правец да дойдат не просто известни музикати, а артисти-символи на класическата музика през днешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР