Древен християнски манастир е разкрит по време на разкопките на

...
Древен християнски манастир е разкрит по време на разкопките на
Коментари Харесай

Древен манастир в Созопол откриха археолози при разкопки

Древен християнски манастир е оголен по време на разкопките на мястото, където следва да бъде издигната новата автогара в Созопол. Той датира от края на 11 век и е ситуиран на 6 метра под повърхността, на входа на Стария Созопол. Разкопките започнаха в края на март по искане на Министерството на културата, в което бе посочено, че преди строителството на терена би трябвало да се извършат археологически действия.



Манастирът е с дължина 15 метра. Археолози допускат, че комплексът е погубен от пожар, а по-късно върху църквата е построена улица.

" Тук към този момент може да приказваме за един манастирски комплекс, в южната част с един едносъставен дувар, който евентуално е през друга постройка, която няма да бъде проучена в този момент. До тези верижни постройки имаме две ями с цели съдове, със сребърни монети. Самата яма е заградена от 6 скелета. По два от север и юг и от западна страна по още два ", изясни Явор Иванов, археолог.

Според учените храмът е бил строен по времето на два интервала. А стенописите са два пласта.



" Има изображения на светци, попаднахме на огромен откъс фрески, които имат надпис на старогръцки с черни букви. Вероятно става въпрос за молитва или нещо друго. Те се стабилизират, консервират, ще бъдат почистени. Надявам се да възстановим облици, подиуми, които да бъдат изложени ", добави Иванов.

" Под това равнище, което виждате в този момент, в църквата и в нейния притвор, се откриват и ранно християнски гробове. Засега единствено три. Единият от тях е пресякъл елинистически гроб от втори век преди Христос ", описа Димитър Недев, шеф на Археологически музей - Созопол.



Археолозите са разкрили и огромно количество находки, свидетелстващи за живота в манастира. Предстои на мястото на археологическия обект да дойде комисия от Министерството на културата, а разкопките ще продължат през есента.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР