Стара Загора. На Националния празник 3 март, когато се навършват

...
Стара Загора. На Националния празник 3 март, когато се навършват
Коментари Харесай

Стара Загора: Шествието в града на 3 март ще бъде излъчвано по радиото и на видеостена

Стара Загора. На Националния празник 3 март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България, хиляди хора, пристигнали от разнообразни кътчета на страната, още веднъж ще понесат към Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ 300-метровия народен байрак. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Шествието ще тръгне на 3 март в 11.00 ч. от постройката на регионалната администрация. То ще бъде предвождано от имитация на знамето на Старозагорското въстание, която през днешния ден в 15.00 ч. за първи път ще бъде показана обществено, по време на кръглата маса на тематика “Пътят към свободата “ в Регионалния исторически музей Стара Загора. Ще бъде показан и научно-популярният алманах „ Сакралните старозагорски флагове “.
На 3-ти март в 11.00 ч. пред постройката на регионалната администрация ще бъде отслужен водосвет, след което оттова ще тръгне шествието с националния трибагреник, предвождано от свещениците, знамето на старозагорското въстание, Самарското знаме, и военния духов оркестър. То ще се организира за четвърти път и придобива все по-голяма известност освен в Стара Загора, само че и в страната. След знамето, носено от военни от Втора механизирана бригада и жители, ще тръгнат формалните лица, конниците на прабългарската школа „ Багатур “ и поданството. Военният духов оркестър ще свири по цялото продължение на маршрута като в избрани сектори от пътя ще бъде заместван от Общинския духов оркестър и училищен оркестри. Очаква се шествието, да дойде на мемориала по обед, когато там ще стартира формалната гала за полагане на венци и цветя.
Тази година шествието в Стара Загора ще бъде проследявано по продължение на целия маршрут от камери с дрон и АТВ, които ще предават картината онлайн на видеостена с размери 30 кв.м, ситуирана под върха на Мемориала „ Бранителите на Стара Загора “. Така хората, които се намират там, ще могат да проследят придвижването му към хълма по бул. „ Св. патриарх Евтимий “. На видеостената в 11.00 ч. ще стартира излъчването на особено сниман документален филм за българските бойни флагове и знамето на Старозагорското въстание, като прототип на националния байрак. Радиолюбители от старозагорския клуб също ще предават непосредствено по целия свят шествието за националния празник в Града на липите.
В навечерието на празника, на 2 март от 19.00 ч., пред постройката на регионалната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.
За искащите жители да се изкачат на Мемориала „ Бранителите “ на 3 март, в 11.00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека „ З. Княжески “ ще тръгнат 4 рейса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР