Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се

...
Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се
Коментари Харесай

Внимание! Рибите на пазара у нас - опасни за здравето

Резултати от лабораторни проучвания демонстрират, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от специалисти от "Активни консуматори ".
Токсичните химикали се натрупват в рибата и морските блага от тинята, отпадъците от промишлеността и бита и планктоните във водите, които населяват.
Справка в системата за бързо обявяване на рискови храни демонстрира 5400 сигнала за рискова риба. А шансът да попаднем на нечист артикул на пазара е пет пъти по-голям, в сравнение с при другите месни артикули.
Според специалистите най-вече тежки метали има в океанските и морските типове – като акула, риба звук, риба меч и сьомга.
Добре е да заобикаляме риби от Балтийско море и Тихия океан.
Сред речните типове най-застрашените са дънните.
Най-често в рибата се натрупват живак, олово и кадмий. Тези метали са и най-опасни за здравето ни, защото са токсични.
Именно техните равнища са измервани по време на изпитванията в лаборатория. Тествани са 12 марки замразена риба, купени от пазара при започване на септември.
Олово над нормата в храната ни може да докара до отмалялост, бодърствуване, колики, анемия и раздразнителност. Кадмият пък предизвиква проблеми с черния дроб, бъбреците и костите. Най-големи са рисковете за бременните и кърмещите дами, както и за децата на възраст под 3 години. Те би трябвало да понижат до най-малко рибата в менюто си.
Иво Николов от "Активни консуматори " изясни пред Нова тв, че са тествани 12 типа риба и от тях има единствено една, която надвишава нормативните условия за наличието на метали.
Това е замразена цаца от Балтийско море, което е едно от най-замърсените, тъй като в него се вливат доста реки от Европа, които носят и отпадъчните субстанции от производството.
Пробите са посочили и още три – две проби скумрия и една хек, с равнища, които са покрай рисковите във връзка с оловото и живака.
Николов изясни, че зоната на улов се афишира на етикета и посъветва потребителите да се осведомят от кое място идва рибата, която ще сложат на масата си.
"Редно е да се разнообразява зоната на улов, с цел да се избегнат рисковете, тъй като има мощно нечисти води като Балтийко море, Тихия океан, Атлантическия океан, и такива като Средиземно море, което е чисто от метали ", уточни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР