Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

...
Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.
Коментари Харесай

Радев и Орбан за войната в Украйна: Необходими са дипломатически усилия за преустановяване на военните действия

Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Двамата означиха другарските двустранни връзки и културно-исторически връзки сред България и Унгария, като Виктор Орбан оцени високо приноса на българската общественост за развиването на страната. В диалога участваха българският министър на енергетиката Владимир Малинов и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Сътрудничеството в сфери от съвместен интерес, както и тематики от европейския дневен ред бяха разисквани на срещата, оповестиха от прессекретариата на държавия глава.

Партньорството в областта на енергетиката е от основно значение в двустранните връзки, съобщи президентът Радев по време на срещата. Той добави, че с помощта на политиката за диверсификация, България има обезпечен достъп до запазен потенциал на полутечен газ в Гърция и Турция, което основава благоприятни условия страната ни да си сътрудничи с други страни, в това число Унгария. Със взаимни старания България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, съобщи още президентът Радев.

Румен Радев и Виктор Орбан разискаха рисковете пред сигурността и отрицателните последствия върху Европа в обществено и икономическо отношение от войната сред Русия и Украйна. Двамата подчертаха нуждата от ефикасни дипломатически старания за прекратяване на военните дейности и търсене на спокойно решение на основата на интернационалното право.

По време на срещата беше разисквано и идното унгарско председателство на Съвета на Европейски Съюз в интервала юли-декември 2024 година Румен Радев и Виктор Орбан потвърдиха и поддръжката на България и Унгария за европейската вероятност на Западните Балкани като дълготраен фактор за сигурността и просперитета на Европа. Румен Радев уточни, че с цел да бъде стабилно, разширението на Европейски Съюз следва да се базира на ясни правила и критерии, като главен аспект е добросъседството и спазването на главните права на индивида.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР