Китайските власти разпръснаха насилствено мирен протест на стотици банкови вложители,

...
Китайските власти разпръснаха насилствено мирен протест на стотици банкови вложители,
Коментари Харесай

Китай смаза протест на банкови вложители, които си искат спестяванията

Китайските управляващи разпръснаха принудително кротичък митинг на стотици банкови инвеститори, които на вятъра се опитваха да изискат спестяванията си от банките, които се сблъскаха с все по-задълбочаваща се парична рецесия.

От април четири банки в централната провинция Хънан са замразили депозити на стойност милиони долари, заплашвайки поминъка на стотици хиляди клиенти в една стопанска система, която към този момент пострада от драконовските локдауни поради COVID-19.

През последните два месеца измъчените инвеститори проведоха няколко демонстрации в град Джънджоу - столицата на провинция Хънан, само че всякога няма кой да чуе настояванията им.

Вчера над 1 000 инвеститори от разнообразни елементи на Китай се събраха пред клона на Централната банка на Китай в Джънджоу, организирайки най-големия си митинг до момента, осведоми CNN.

Демонстрацията беше измежду най-големите в Китай от началото на пандемията, при която напредването в страната беше oграничено с най-различни ограничения против COVID-19.

Миналия месец управляващите в Джънджоу даже прибегнаха до операции на цифровата здравна система за COVID-19, с цел да лимитират придвижването на вложителите и да осуетят плануван митинг, което провокира неодобрение в страната.

Вчера обаче множеството протестиращи дойдоха пред банката преди зазоряване, с цел да избегнат прихващане от страна на управляващите. Тълпата, в която имаше и възрастни хора, и деца, окупира стълбите пред банката със викания и транспаранти.

"Банки от Хънан, върнете ми спестяванията! ", скандираха вложителите, доста от които развяваха китайското знаме.

Това продължи няколко часа - до 11 часа сутринта локално време, когато представители на реда се насочиха към стълбите пред банката и влязоха в конфликт с протестиращите, които ги замеряха с бутилки и други дребни предмети.

Тези подиуми бързо прерастнаха в безпорядък, при който служителите на реда дърпаха протестиращи надолу по стълбите и биеха оказващите опозиция, включително дами и възрастни хора, съгласно очевидци и видеа в обществените медии. Мнозина споделят, че са шокирани от неочаквания изблик на принуждение от страна на силите на реда.

"Не чаках да работят толкоз принудително и нахално този път. Нямаше никаква връзка и предизвестие преди брутално да ни разпилян, " споделя инвеститор от метрополисния регион отвън Хънан, който е протестирал в Джънджоу и преди и който е изискал CNN да скрият името му от съображения за сигурност.

Протестиращите са били наблъскани в десетки рейсове и изпратени в спонтанни центрове за задържане из страната - от хотели и учебни заведения до фабрики. Някои от потърпевшите са били откарани в болници; доста от арестуваните са били освободени до късния следобяд.

Протестите се организират в политически сензитивно време за ръководещата Комунистическа партия, месеци преди нейният водач Си Дзинпин да потърси през есента избирането си за невиждан трети мандат.

Мащабните демонстрации по отношение на изгубени спестявания може да бъдат признати като политическо злепоставяне на Си.

Властите в Хънан са сложени под голям напън да спрат митингите, само че вложителите не се отхвърлят. С протакането на въпроса доста от тях се отчайват от ден на ден, че няма да си получат назад спестяванията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР