В руските училища отново се провежда военно обучение след нахлуването

...
В руските училища отново се провежда военно обучение след нахлуването
Коментари Харесай

Руските училища отново провеждат военно обучение

В съветските учебни заведения още веднъж се организира военно образование след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс. То стана част от образователната стратегия за първи път в пост-съветската ера, откакто беше отпаднало от нея.

В южния град Владикавказ този месец младежи в камуфлажни униформи се редуваха да стрелят с оръжия и се упражняваха в оказване на първа помощ под наблюдението на инструктори.

" По-лесно е да се стреля с револвер. А с автомат е по-трудно да се прицелиш ", сподели 14-годишният Давид, слабичко момче с черна коса и очила. Той счита, че тренировките с огнестрелно оръжие " ще улеснят живота му " в бъдеще.

Военната работа е наложителна за младите мъже в Русия, която води война против Украйна към този момент трета година.

Сергей Меняйло, пенсиониран вицеадмирал, който в този момент е водач на съветския район Северна Осетия, загатна спора в изявлението си пред младежите, като им сподели, че образованието ще им помогне " да изпълнят военния си дълг в екип ", в случай че един ден им се наложи да се бият.

В края на 2022 година Министерството на образованието издаде разпореждане, с което вкара базово военно образование в образователната стратегия като част от предмет, наименуван " основи на сигурността на живота ". Критиците виждат в това част от възходящата милитаризация на съветското общество от началото на войната.

Борис Кантемиров, локален началник на доброволческа организация, която поддържа въоръжените сили, съобщи, че образованието дава умения, от които би имал потребност всеки боец.

" Всеки би трябвало да умее да избавя човешки живот, да борави с оръжие и да е физически здрав ", сподели той пред Ройтерс на фона на изстрели от полигона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР