Недвижимите имоти са най-популярно у нас инвестиционно решение. Над 90%

...
Недвижимите имоти са най-популярно у нас инвестиционно решение. Над 90%
Коментари Харесай

В бумтящия пазар на имотите

Недвижимите парцели са най-популярно у нас капиталово решение. Над 90% от българите имат лично жилище, парцелът е станал част от българската фантазия. Пазарът остава с горещи цени, само че се намират и положителни покупко-продажби, както във всичко – и тук е въпрос на добра тактика. В този миг пазарът продължава да се надува, надува… Наш гид в това море от парцели, проблеми и гледни точки става Димитър Христов, началник „ Инвестиции и ново строителство “ в Агенция „ Явлена “.

Той се е специализирал в жилищния сегмент, основно в София, само че положителното познаване на пазара от експерт като него постоянно е от изгода. Според него няма брокер, който да е в положение да продаде всеки парцел в цялата страна.

 Снимка Личен списък

Различните видове активи изискват разнообразни умения от участника на този пазар. Много хора употребяват
брокер непредпазливо
а не си го избират, с цел да пази техния интерес, да ги съветва и да е с тях до завършването на договорката, защото процесът нормално е дълъг.

Като брокер на недвижими парцели той застъпва тезата, че качественият медиатор оказва помощ на купувача и на продавача, без значение дали пазарът е в напредък или в застой. Такъв експерт се наема за избрана услуга от хора, които желаят да преминат по-леко през тежкия развой. Сделки се вършат от всички тези, които имат претекст да купят или да продадат, и съгласно Димитър Христов се надценява ролята на организациите като състезател, тласкащ пазара в една или друга посока. И в този момент има продавачи и купувачи с избрани планове, които обаче не пристъпват към съответни дейности. В тази „ игра “ печели оня, който знае какво желае и е окуражен да го реализира.
Ножицата на упованията
на продавачи и купувачи в настоящия парещ пазар от ден на ден се раздалечава и покупко-продажби стават единствено когато упованията на двете страни се приближат.

Какво се търси? Купувачът най-често се интересува от апартамент, приключен до ключ, с Акт 16, и избира ново пред остарялото строителство. Инфлацията рефлектира върху строителните материали и върху труда. Цените на остарели и нови жилища са изравнени в централните и скъпите региони, само че са нужни доста повече време, работа и средства за усъвършенствания в подобен актив.
Препоръките
на опитния съветник към търсещите да купят са да се приготвят за всичко, което им следва, да са наясно със стъпките по една договорка, да имат консултант, който да ги подкрепя в процеса. Да си обезпечат финансиране, още преди да са излезли на пазара. Добре е да намерят юрист, който да ревизира документите им и да отбрани техния интерес. Продавачите да се доверят на специалист, който да им помогне да дефинират вярно цената на техния парцел. А след това да го вкарат в търговски тип, като под това не се схващат скъпи поправки, а козметични дейности, като изчистване, измиване на прозорците, премахване на дребни проблеми, да вземем за пример изгорели крушки и счупени брави. Задължително е документите да бъдат готови, още преди да се излезе на пазара. Това дава две стъпки преднина пред всички продавачи, които не са го свършили. Ако парцелът е за повсеместен ремонт, по-добре продайте в положението, в което е, защото ще се откри кой да го оцени в този му тип.

Когато излизате на пазара на парцели не просто би трябвало да се допитате до брокер, а да намерите
верния съветник
твърди мениджърът от „ Явлена “: „ Чуйте рекомендации от познати, които са употребили подобен специалист и поискайте референции. Само в София брокерите са хиляди. Доверете се на съветник с опит и на организация с добра известност “. На базата на своята процедура той обобщава, че „ идеалният “ за междинния софиянец парцел, който столичанинът желае да купи, е: С капиталова цел - двустаен апартамент до 100 хиляди евро, който да носи избрана възвращаемост – към 3-5%. Ако е за живеене – двустаен, до 150 хиляди евро в регион с добре построена инфраструктура, в която се включва публичен превоз, магазини, детски градини и учебни заведения, подобаваща среда за живот. Тристайните жилища се търсят на цена към 200 хиляди евро, а четиристайните са в порядъка на 270 хиляди евро, като в по-високите сегменти бюджетите стават надалеч по-големи, порастват и условията към парцела. Действителността предлага
многообразие от цени
и парцели и всеки е добре да купи това, което дава отговор на неговия стандарт и благоприятни условия.

Метрото е фактор, когато метростанцията наоколо към този момент е построена. Това покачва цените на парцелите, както и положителната съпътстваща инфраструктура за цялостното живеене на всяко семейство. Бъдещето не може да го предвиждаме, цената на жилището се въздейства най-много от моментното положение, а не от очакванията за нещо по-добро напред във времето.

Какъв е ползата към панелното строителство? То се избира от хора, отраснали в такива здания. Те добре знаят преимуществата и минусите на този тип  жилища. Належащо е да се ревизира дали постройката е добре поддържана, дали етажната благосъстоятелност има желание да направи усъвършенствания. Когато това е налице, купувачите избират подобен парцел поради
функционалността
на разпределението. Недостатък нормално са занемарените общи елементи, неприятната шумоизолация, ниската енергийна успеваемост, направени преустройства, които може да застрашат постройката. Ако сега продавате панелно жилище, може да го оттъргувате на цената на новостроящи се обекти в същия квартал. Тези жилища са с действително по-голяма площ от всеки нов блок. Ако на жилището не е юридически ремонт, най-добре просто го опразнете. Погрижете се дружно със съседите за по-доброто положение на общите елементи.

Пазарът на офисите не е това, което беше. Искат се доста повече капитали и запаси, с цел да се купи в качествена бизнес постройка. Сега търсенето на такива парцели спадна. Реализацията лишава повече време, в сравнение с жилище. Банките кредитират по-консервативно бизнес парцелите по отношение на жилищата за живеене. В момента има и по-слаб инвеститорски интерес към построяването на офис площи.

И най-после още един съвет от Димитър Христов: „ Без значение дали в новото строителство си ги купуваме, а в остарялото – са „ подарък “,
общите елементи са на всички
Те изискват грижа от всеки. Така ще живеете по-добре, а като пристигна време да продавате, ще е по-лесно. Колкото по-рано поставим старания, коства по-евтино, а комфортът е по-висок “. Нашият апел към строителните бизнесмени и вложителите е да отворят необятно очи и да видят по какъв начин всички те дружно презастрояват столицата и другите огромни градове. Нека не ги трансформират в среда, непоносима за обикновено живеене с неналичието тук-там за паркиране, на съответна инфраструктура, на пространство и въздух.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР