Преди няколко години тв сериалът Наследници“ привлече вниманието на широката

...
Преди няколко години тв сериалът Наследници“ привлече вниманието на широката
Коментари Харесай

Тихият лукс – по-малко е повече

Преди няколко години тв сериалът „ Наследници “ притегли вниманието на необятната публика към така наречен „ спокоен разкош “ – метод на живот и държание, който отличават хората с  т.нар. „ стари/ наследени пари “ от новите сполучливи бизнесмени или „ новобогаташите “.

През април тази година CNBC даже го разгласи за новият обичан жанр на Поколението Z. По отношение на модата „ тихият разкош “ се отличава с приглушени цветове и изчистени кройки, без забележими лога, а в света на бизнеса и в действителния живот предизвиква потребителите да поемат надзор над финансите си и да вземат решения, съобразени с парите си, да се завърнат към класическите обноски и добър звук.

Но тихият разкош въобще не е нещо ново. Според Соня Глин, редактор на Parisian Gentleman, точно класическото обществено държание попада в естетиката на така наречен „ остарели пари “. Тя отразява икономическия климат на все по-голямо обществено и икономическо разделяне, като предлага позволение на това предизвикателство, залагайки на икономическа и екоустойчивост и битка с „ бързата мода “ и „ бързите пари “. Неслучайно Франция към този момент предприе стопански ограничения против взрива на свръхпроизводство на на ниска цена облекло и артикули от Китай, да вземем за пример. Има и взрив на инфлуенсъри, които демонстрират промяна с типичен по жанр всеобщи и налични дрехи и образование.

Оли Шепърд, специалист по мъжко облекло, споделя пред Euronews Culture: " Концепцията за спокоен разкош е същото като " не купувай повече, купувай по-добре ". Според него това е от дълго време приета наклонност, чиито корени могат да се търсят още в американските индустриалци от Златната ера на 19-и век и във Франция през 1700 година като реакция на интервалите на взрив, когато забележимото благосъстояние е било на респект. След пандемията от COVID-19, когато младите, амбициозни и паникьосани купувачи вложиха в марки с огромни лога и изящни детайли, е време за отрезвяване и вложения в резистентен метод на живот, в това число и в бизнес инициативи, които обезпечават дълготраен триумф, изяснява той. Накратко - „ тихият разкош “ е бизнес и житейска тактика за триумф в прекомерно вълнуващи времена.

Как тази наклонност моделира бизнес държанието и облекло, описват Нурсел Борисова и Йордана Димитрова, които професионално се занимават с бизнес държание и стайлинг:

Нурсел Борисова:
Осъзнат избор на качество пред количество
 

Нурсел Борисова е обучител и съветник в областта на персоналния имидж и жанр. Финансист по обучение, с дълготраен опит в областта на счетоводството и финансите – Снимка Личен списък
Г-жо Борисова, какво съставлява " тихия разкош " в бизнес облеклото и държанието? Какви са неговите най-отличителни черти и по какъв начин да го разпознаем?
Тихият разкош е метод на живот, светоусещане. В облеклото “по-малко е повече ”, а в държанието се показва във владеенето на етикет и положителни маниери. Тихият разкош е елементарен и тънък израз на грациозност и качество, а не на показност. Характеризира се с комфорт, грациозност и изисканост посредством висококачествени материи, изчистени кройки, неутрални цветове, заобикаляйки непотребни елементи и крещящи лога. Той се свързва с вътрешен мир и първокласен живот. Отражение на устойчивостта и съзнателното ползване. Аксесоарите, които допълват минималистичните визии, са: черни очила, кожени ръкавици, златни бижута или ръчен часовник, кожена чанта, кожен колан и типичен кожени обувки, мокасини или ботуши.
Колко " коства " тихият разкош?
Тихият разкош “струва ” съзнателен избор на качество пред количество, отговорност към околната среда, както и нюх към жанр, грациозност и хармония. Финансовият израз на облеклата и аксесоарите може да варира от по-бюджетни до артикули с капиталова стойност.

В стилната промишленост марките се разделят на три съществени категории: масмаркет; премиум; разкош. Дрехи от типа „ спокоен разкош “ се оферират и в трите категории марки. Качествените, естествени материи като кашмир, коприна, вълна, лен постоянно костват повече от изкуствените материи. Всеки би трябвало да умее да разпознава материи или целеустремено да търси този минимализъм и качество. Тихият разкош се отличава с качество, непреходност, устойчивост и комфорт.
Как работи като тактика в бизнеса?
Луксът е вътрешно прекарване, а освен материално. Когато знаем, че преди всичко е качеството, и в бизнеса, и в живота бихме избрали най-хубавото за себе си. Представлява фокусиран метод и съзнателен избор. Всичко това е използвано и в бизнеса, договарянето на условия и взимането на решения. Посланията, които този типичен жанр носи, са: качество, непреходност, структурираност, внимание към детайла, без непотребни думи и показност, непоклатимост и успокоение.

Йордана Димитрова:
Съчетайте грациозност и положителни обноски


Йордана Димитрова е специалист по персонален имидж и бранд. Основател на Академия „ Великолепната Жена “ с мастър класове на етикет, грациозност, хармония, прочувствена просветеност – Снимка Личен списък
Г-жо Димитрова, какво съставлява " тихия разкош " в бизнес облеклото и държанието?
„ Тихият разкош “ завлядя света на модата през последните години. Това е прийом да изразиш разкош, триумф и статут, само че по ненаптрапчив метод. Преди да се трансформира в фешън наклонност е бил отличителна линия на най-богатите хора, които са носили най-скъпите облекла и аксесоари, само че без да парадират с логата им. „ Тихият разкош “ е жанр на живот на хората от класа. Това значи, че не се отнася единствено за визията, а също по този начин се показва и в метода на другарство, маниерите, спазването на етикета.
Какво може да издаде „ спокоен разкош “ или неговата липса в бизнес държанието?
Да, ние можем да спазим дрес кода, да стоим изправени и да се движим с елегантна походка – и цялото това чудесно усещане да рухне, щом влезем в диалог. Начинът, по който приказваме – интонация, фасон, избор на тематики, метод на изложение, незабавно ни разкрива пред събеседника. При воденето на всемирски и бизнес диалози си има правила и те не са, с цел да ни лимитират,а, с цел да сме прелестен и забавен събеседник.

„ Тихият разкош “ е метод на другарство и показва деликатност, невзискателност, достойнство, благосклонност. Също по този начин доста хора считат, че спазването на етикета на маса е отживялост, тъй като не си дават сметка, че зад всяко предписание стои на първо място удобството, уважението и вниманието към хората към нас. „ Тихият разкош “ на масата се показва в положителните обноски. Да превърнем „ тихият разкош “ в жанр на живот, значи да изберем да живеем елегантно! Това е и главната ми задача като специалист.
Имате ли образци от международния бизнес и от България за характерен " спокоен разкош " в държанието и облеклото?
От известните персони – Гуинет Полтроу, близначките Мари Кейт и Ашли Олсън, Кейти Холмс, Виктория Бекъм, Кендъл Дженър. В света на бизнеса феновете на „ тихия разкош “ избират марки като Max Mara, Brinello Cucinelli, Hermes, Jil Sander, Celine, Loewe, Saint Laurent. Смята се, че същински съумелите и богати хора нямат потребност да го потвърждават. Че парадирането е отличителна линия за новобогаташите. Все по-голяма известност набират стилните инфлуенсъри, които демонстрират по какъв начин можем да си създадем дрешник в жанр „ спокоен разкош “, само че посредством потреблението на налични по цена марки.
Колко коства " тихия разкош " и какво печелим с него?
Един от митовете е, че с цел да се обличаш в жанр „ спокоен разкош “, са нужни доста пари. Много по-важно е човек да развие своя „ скенер на елегантността “. Заложете на базови модели, монохромни и изчистени визии, типичен модели.
Ако млад експерт желае да се научи, какъв брой време лишава трансформацията? На какво първо да заложи като детайли от държанието и облеклото си?
По отношение на държанието - запознайте се с етикета – бизнес, всемирски, на маса, винен, интернационален, набожен. Това да имаш положителни обноски и да се държиш съответно по отношение на обстановката и една от отличителните черти на „ тихия разкош “. Затова, в случай че желаете да се чувствате уверени, спокойни и на равнище във всяка една обстановка – научете етикета. Веднага си проличава кой човек го познава, и кой единствено се прави, че го владее.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР