Казват, че създаването на бизнес стратегия е един от най-важните

...
Казват, че създаването на бизнес стратегия е един от най-важните
Коментари Харесай

Стратегия на емоцията

Казват, че основаването на бизнес тактика е един от най-важните процеси в ръководството на всяка компания. Казват още, че основаването на тактиката не е безусловно мъчно, в случай че знаеш отговорите на „ Къде сме в този момент? “, „ Къде желаеме да отидем? “ и „ Как ще стигнем до такава степен? “. Но тактиките се пишат от хора и това може да промени играта радикално, още повече когато компанията е в отрасъл, който е тясно привързан със спорта, където вълнението, пристрастеността, еуфорията от успеха и разочарованието от загубата са толкоз значими детайли.

Ако има компания, в която знаят по какъв начин се прави тактика, в която тези страсти са толкоз основни, това несъмнено е WINBET. За трийсет години на пазара WINBET измина пътя от една игрална зала в един по-малък град до евентуално най-големия бранд на българския хазартен пазар. Каквото и да мислите за хазарта като събитие и бизнес, WINBET е една от най-разпознаваемите чисто български марки. И измежду главните аргументи за това е солидното ѝ наличие в българския спорт.

В което, на пръв взор, май няма особена бизнес логичност, поради новините за тъжното положение на българския спорт. Епизодичните проблясъци на обособени спортисти и златните мемоари от славното минало все по-трудно подслаждат горчилката от посредственото показване на националния тим по футбол, непрекъснатите драми в в миналото сполучливи у нас спортове като битка, повдигане на тежести, волейбол и баскетбол, тревожното положение на детския и юношеския спорт и т. н.

Главният маркетинг шеф на WINBET Десислава Колева - Иванова обаче изрично не е съгласна и несъмнено е подготвена да добави доста по тематиката:
Г-жо Колева, каква е тактиката на WINBET за партньорство и поддръжка на българския спорт?
Спортът е на първо място страст, чак по-късно резултати, статистика, медали и бюджети. Нашата компания е в бизнеса с развлечения, а в него се залага главно на прекарването, на тези мъчно описуеми чувства, които носи играта. Ако би трябвало да побера единствено в няколко думи нашата тактика за съдействие с българския спорт, това е „ тактика на страстите “ – реализираме задачите си, като залагаме на конкурентния, спортния дух на спорта, само че и на пристрастеността на почитателите, които неистово поддържат „ своите “ както в успехите, по този начин и в провалите.
Защо въобще някой, който има сполучлив бизнес, би обърнал внимание на такава тъжна приказка като българския спорт?
Като споделям, че това е „ тактика на страстта “, не желая да кажа, че тя не стъпва на здрава бизнес основа. Абсолютно сме наясно какво е положението на българският спорт и то не е безусловно тъжно. Затова елементарно мога да дам задоволително бизнес аргументи за какво WINBET избира да популяризира посредством него. Но това въобще няма да е цялата истина, тъй като би означавало да пренебрегвам доста огромна част от философията на компанията и разбиранията на хората, които работят в нея. Да си партнираме със спорта за нас е „ вярното нещо “. Ние знаем, че позитивните промени идват от позитивно настроени хора, които желаят и могат да ги реализиран. Вярвам, че в WINBET сме тъкмо такива хора и цялата трийсетгодишна история на компанията е доказателство за това. Убедени сме, че и в българския спорт има задоволително хора, които работят крепко, които имат освен визията за своя спорт и своята организация, само че и нужната просвета за работа със спонсори. Ако като компания можем да си го позволим, не виждаме причина да не им помогнем с нашата реклама и с нашия опит.
Как избирате в кой спорт и посредством кой клуб, федерация или съревнование да рекламирате, на кого да бъдете спонсор?
Търсим най-хубавите способи и най-ефективните канали, с цел да разпространяваме своя бранд и това, което предлагаме. Най-общо казано, като
букмейкър за нас е разумно да желаеме да споделяме марката и предложенията си измежду спортните почитатели. Логично е също да желаеме да асоциираме марката си с сполучливи спортисти и тимове. Не е инцидентно, че работим с най-успешния български футболист за всички времена Христо Стоичков и с най-успешния български футболен клуб ЦСКА.
Но вие не работите единствено с най-успешните…
Точно това е най-важното за нас, когато става дума за спонсорство и реклама в спорта. Имаме клиенти в цялата страна и за тях е значимо какво се случва със спорта освен на национално равнище, а и в техния личен град. За тях са доста значими клубове като „ Ботев “ (Враца), „ Дунав „ (Русе), „ Чавдар “ (Етрополе), баскетболния и футболния „ Черноморец “, волейболния „ Нефтохимик “ в Бургас, прелестния женски тим по хандбал на Бяла. Понякога даже по-важни от столичните грандове, тъй като, да речем, там упражняват децата им. Затова работим и с тях. Ще поясня, че въпреки че нямаме право да си партнираме с детско-юношески школи, нашата поддръжка за професионалните обединения на такива тимове значи, че те могат да заделят повече средства за академиите си.
Искате да споделяте с клиентите си, само че към този момент споменахте едно от рестриктивните мерки пред вас като рекламодател. Как бихте коментирали последните промени в Закона за
хазарта и по какъв начин се отразиха те на бизнеса ви и на спонсорствата, които имате?
Законът си е закон, той би трябвало да се съблюдава и както постоянно ние вършим тъкмо това. Никога не сме рекламирали върху спортните екипи на деца и юноши, тъй че тъкмо това не е проблем за нас. Но да - тези промени имат пряк резултат върху нашия бизнес. Например, по-малко хора посещават уеб страницата и залите ни. Същевременно, виждаме забележителен растеж в визитите на нелицензирани, т.е. противозаконни уеб сайтове за
хазартни игри и спортни залози, а това е проблем, който занапред ще се разраства, само че към момента много се подценява. Принудени сме да преосмислим опциите и бюджетите си и да ограничим финансовата поддръжка, която оказваме на българския спорт. Това обаче не значи, че имаме желание да стопираме да си партнираме с него. В рамките на своите благоприятни условия ще продължим да работим със спортни клубове, организации и промоутъри на спортни събития, които споделят нашата визия и полезности, които могат да ни оказват помощ да реализираме своите бизнес цели, само че и с които дружно да можем да доставим на клиентите си тъкмо онази мъчно описуема страст, която спортът и играта носят в себе си.
Текстът е част от бр. 122 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР