Здравето след пандемията и независимо от нея е лична отговорност

...
Здравето след пандемията и независимо от нея е лична отговорност
Коментари Харесай

Здравето е приоритет, а не привилегия

Здравето след пандемията и без значение от нея е персонална отговорност на всеки от нас. Отнасяме се с домовете, колите и движимостите си с грижата на добър собственик, а постоянно пропущаме грижата за телата си, които правдиво ни служат и не търпят замяна. Пандемията ни научи да мием ръцете си старателно и да не неглижираме видимо естествените признаци, до момента в който не се влошим необратимо.

Постпандемичният резултат би следвало да прерасне в кардинална и регулярна превантивна здравна грижа. Но не съм оптимист, че това ще се случи. Устроени сме бързо да забравяме неприятното и наблюденията ми са, че сега с бързи темпове става тъкмо това. Ето за какво приоритет в работата ми като изпълнителен шеф на здравна телевизия е подобряването на информираността на обществото и увеличение на ангажираността му към профилактиката и предварителната защита – фактори, които са основни за положителното здраве.

Избрах региона на здравето и опазването на здравето като свое занятие на развиване, тъй като е област, в която всичко има смисъл и в която новините и нововъведенията са всекидневие. Привидната яловост на промишлеността в действителност носи доста динамичност и изисква стратегическо мислене, холистичен метод и колаборативност.

Опитът в денталната сфера ми оказа помощ да схвана, че медицината в България е на конкурентно европейско равнище, че пациентът има потребност от понятен език и право на избор, а ниската досегаемост до качествена здравна грижа постоянно е резултат от липса на вярна връзка и социална информираност.

Първата ми среща с Code Health TV е напълно неслучайна. Преди близо три години подкрепях самодейността по образуване на голф шампионат, поощряващ осъзнатостта към здравословен метод на живот. Тогава органично припознах медията като осведомителна платформа, импонираща на бизнес философията ни. Така се срещнах и със притежателя на здравната телевизия - Мария Бонева, която с цялостната си отдаденост се стреми да трансформира всички взаимни начинания в събития с значима идея и ясни послания.

Приех предизвикването на стана изпълнителен шеф на Code Health TV, тъй като имам вяра в истинността на плана, имам вяра, че България заслужава здравна медия и в ефирен ефир. Убедена съм, че обществото има потребност от място, на което на наличен език да се осведоми за новостите в медицината и за положителните практики у нас.

Code Health TV в едно изречение: Единствената здравна телевизия в България, която дава и ще дава публичност на всички здравни проблеми и здравни експерти.

Здравето и опазването на здравето с няколко цифри: 61% от децата на възраст сред 7 и 9 години са с наднормено тегло. 70% от българите не знаят по какъв начин вярно да мият зъбите си, а 42,1% пропущат профилактичните прегледи, които им се поставят. Здравеопазването е измежду топ 5 на работодателите в страната, общият стопански отпечатък на лечебните заведения е близо 7 милиарда лева и е 4,2% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки това дефицитът на здравни фрагменти е сериозен – страдаме от липса на 29 хиляди медицински сестри и близо 1000 общопрактикуващи лекари. Вече 15 години разполагаме с функциониращо електронно опазване на здравето, като към днешна дата нито пациентът, нито здравният служащ усещат особени изгоди от въвеждането му.

Кодът на Code Health TV: Тази телевизия няма система от условни знаци, тъй като не предава загадка информация. Всичко е очевидно и транспарантно. Има обръщение и то е, че здравето е приоритет, а не привилегия.

Възможностите и невъзможностите на една медия: Нашата медия основава условия и опция за изява, естрада и поддръжка на проблеми, тематики от публично значение и обществена отговорност. Същата тази опция ни лимитира да позволяваме далавера и манипулиране на истинността и достоверността на наличието.

Мисията на Code Health TV е държавното управление, съсловните организации, бизнесът и за какво не всички медии, да виждат и ДА припознават в лицето на здравната телевизия благонадежден и резистентен сътрудник, с цел да можем дружно да осигурим съответна информираност на българския пациент.

Моята роля е да виждам „ огромната картина “, да не изгубвам единната ни цел в блуждаене из незначителни елементи, без да подценявам значимостта на всяко зъбно колело в процеса, жонглирайки сред визионерството и одобрените търговски практики.

Най-голямото ми достижение е да имам свободата да предпочитам и изборите, които върша, да водят до положителен резултат освен за мен самата. 

Това, което виждам, а никой не му обръща внимание, е достолепието и умеенето, с което хората го бранят. Често се бърка с характеропатия, а точно това ни прави персони с темперамент.

Границите, които слагам, и които не желая да слага:  Ограничавам се в губенето на време и нямам предел върху това да трансформирам фантазиите в цели.

Моята визия за ролята на малкия екран в опазването на здравето и опазването на здравето е да превърнем малкия екран в информативен хъб, еднообразно потребен както на пациента, по този начин и на здравния експерт.

Здравето е скъпо, то не е разменна монета и с него не трябва да се търгува. Здравето ни се поставя по право, а какъв брой скъпо е за нас и по какъв начин го съхраняваме – това е въпрос на осъзнатост и право на персонален избор.

Гледайте Code Health TV, както към този момент го вършат над 1 900 000 семейства в страната.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР