Китай започва военни учения с бойни стрелби в шест зони

...
Китай започва военни учения с бойни стрелби в шест зони
Коментари Харесай

Пелоси отпътува от Тайван, но напрежението се запазва

Китай стартира военни учения с бойни стрелби в шест зони към Тайван, написа " Гардиън ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че Пекин е оповестил началото на огромни учения, а тайванското министерство на защитата е съобщило, че уеб сайтът му е станал обект на хакерски атаки, които краткотрайно са го извадили от строя. " Гардиън " дефинира китайските учения като невиждани и отбелязва, че те на процедура ще слагат Тайван под обсада. Изданието обобщава и отзвука в района от визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе и показва, че доминират апелите за успокоение. Южна Корея прикани за разговор, Япония изрази безпокойствие, а Северна Корея поддържа Китай, написа " Гардиън ".

Нанси Пелоси си отпътува от Тайван след много противоречиво посещаване, подразнило мощно Китай, разяснява " Индипендънт ". Изданието отбелязва, че Пекин се е опитал да сплаши Тайван посредством налагане на търговски ограничавания и изпращане на самолети край границите на острова и е извикал американския дипломат, с цел да изрази изострен митинг пред него.

Вестникът въпреки всичко дефинира визитата като историческо и с огромен залог, макар рецензиите на Китай по отношение на визитата, и цитира държавното управление на Съединени американски щати, което твърди, че Вашингтон и Пекин не са " пред война " поради Тайван. Тайван стреля по " китайски дронове " на фона на напрежението с Пекин, заяви " Дейли телеграф ", като цитира известие на тайванското министерство на защитата, че неидентифицирани летателни апарати, евентуално дронове, са разузнавали край тайванските острови Цзинмън. Изстреляни са сигнални ракети, с цел да ги прогонят, показва Тайпе.

Тези мощно укрепени острови се намират напълно покрай югоизточния бряг на Китай, близо до град Сямън. " Дейли телеграф " отбелязва, че Съединени американски щати са определили започващите учения на Китай край Тайван след визитата на Пелоси като безконтролно държание и са предизвестили за заплаха ситуацията да излезе вън от надзор.

" Вашингтон пост " разяснява, че визитата на ръководителя на американската Камара на представителите е било посрещнато с екстаз в Тайван, само че във Вашингтон то е провокирало дискусия. В разбор по тематиката коментаторът на изданието Адам Тейлър показва, че мнозина в американската столица са определили визитата като безсмислена и рискова. Авторът отбелязва, че Пелоси и ръководената от нея делегация от представители на Демократическата партия са прекарали на острова единствено 18 часа, само че за това време са съумели да преобърнат дългогодишно дипломатическо табу във външната политика на Съединени американски щати и са провокирали огромни китайски военни учения, които са нарушили териториалните води на самоуправляващия се остров.

В подобен дух са и мненията в " Ню Йорк таймс ", който разяснява, че въпреки и Пелоси да си е отпътувала, и след отпътуването ѝ напрежението не стопира да пораства. Вестникът показва, че визитата е провокирало вдъхновение на острова, само че Китай е заплашил, че това няма да остане без последици. Започващите военни учения на Пекин ще насочат директно предизвикателство към претенциите на Тайван за териториалните води към острова, добавя изданието.

" Уолстрийт джърнъл " разяснява, че след отпътуването на Пелоси китайската военна опасност е надвиснала над острова с още по-голяма мощ. Вестникът отбелязва, че провокиралото бурни реакции посещаване е повишило военното напрежение в региона до най-високите му нива от повече от две десетилетия. Изданието предвижда, че най-вероятно това изостряне на ситуацията ще се резервира дълго откакто Пелоси към този момент ще се е завърнала в Съединени американски щати. Пелоси даде обещание американска поддръжка за Тайван на фона на предизвестия за китайска военна обсада на острова, написа " Файненшъл таймс ". Изданието отбелязва, че Пекин възнамерява учения с бойни стрелби край най-големите пристанища на острова и дефинира това като невиждано изостряне на напрежението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР