категорично не уважава България, коментира министърът на отбраната в оставка

...
категорично не уважава България, коментира министърът на отбраната в оставка
Коментари Харесай

Митрофанова не уважава България, обяви военният министър


изрично не почита България, разяснява министърът на защитата в оставка Драгомир Заков пред Нова тв. Преди да заеме този пост Заков бе представител на страната в централата на НАТО в Брюксел.

“Поведението на съветския дипломат у нас е неприемливо. Не е това методът да се води дипромация. Сигурен съм, че съветската дипломатическа работа има много професионални дипломати, които биха представлявали много по-успешно и с много по-сериозно почитание към България съветската страна у нас”, сподели Заков.

Той предвижда, че дипломацията сред София и Москва няма да бъде прекъсната.

“Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на съветското управление да затвори задачата у нас. Моят опит и мнение, е че сходно деяние е във щета на страната, която затваря посолството. Не имам вяра съветската страна да вземе сходно решение. Дори това да стане, единствено по себе си не значи разкъсване на дипломатическите отношения”, сподели Заков.

Според него Русия би трябвало да обмисли дали Митрофанова да не бъде заменена.

“Всеки един посланик, без значение от държавната политика, която следва, би трябвало да почита приемащата страна. Имаше доста случаи, в които Митрофанова можеше да бъде оповестена за личност нон грата. Затварянето на съветското посолство ще бъде във щета на съветските жители у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от съветска страна, то тогава ще страдат българските жители там”, сподели още Заков.

Той разяснява и проблема към и чиновници на посолството. Според него това не е ексцентрична процедура в дипломацията.

“Ако има данни, че тези съветски жители са правили дейности, които са в прорез с дипломатическата процедура, решението е резонно. Щом ДАНС са дали лист, очевидно е така”, разясни министърът на защитата.

Според него има риск доставката на изтребителите F-16 да бъде забавена още, в случай че се стигне до нови избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР