Огласиха важна новина за пътуващите до Гърция през лятото! Ако

...
Огласиха важна новина за пътуващите до Гърция през лятото! Ако
Коментари Харесай

Огласиха важна новина за пътуващите до Гърция през лятото!

Огласиха значима вест за пътуващите до Гърция през лятото! Ако има риск да се образуват опашки от коли на Граничен контролно-пропусквателен пункт на границите с Гърция през летния сезон ще спрат инспекциите на документи по границата. Това ще облекчи най-малко 1 млн. българи да отидат в Гърция, румънци също ще пътуват към южната ни съседка. Така няма да се постанова да чакат в тапи с часове. Мярката ще се вкарва на обособени пунктове единствено за по няколко часа, до момента в който трафикът се отпуши.

Това планува член 9 от Шенгенското съглашение и хората ще бъдат пропускани към Беломорието, без да стопират. Мярката ще се постанова единствено след договоряне сред граничните управляващи на двете страни, които ще преценят заплахата за тапи по данните от трафика.

Чл. 9 от съглашението гласи, че „ Договарящите се страни се задължават да одобряват обща политика по отношение на придвижването на хора. Те ще си оказват помощ взаимно за тази цел, гласи той.

Огласиха значима вест за пътуващите до Гърция през лятото! 25.05.24 18:04 Поклон: Абитуриенти с тениски на бала, подариха 90 000 лева на сираци! 25.05.24 17:29 Румен Радев преди срещата с Виктор Орбан: България е за преустановяване на войната в Украйна 25.05.24 17:14 Пламен Павлов: Подготвя се прекъсване на преноса на „ Турски (Балкански) поток “ през България за района! 25.05.24 16:51 Явор Дачков изпепели Кирил Петков и Асен Василев: Сравни ги с колумбийски наркобарони! 25.05.24 16:35

От приемането ни в зоната за свободно пътешестване този член към този момент е употребен няколко пъти и има насъбран опит. По принцип той разрешава да се употребява и на външна граница, по този начин че не е изключено при потребност да се ползва и на браздата с Турция. 

За облекчение на инспекциите приказваха преди седмици шефовете на гранична полиция Антон Златанов и Христос Булумбасис от Гърция. Вътрешният министър Калин Стоянов към този момент разиска с турския дипломат Мехмет Саит Уянък облекчаването на трафика към Турция, която също е много желана дестинация за отдих от доста българи.

Граничните управляващи поучават горещо да се употребяват освен главните пунктове Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата за Гърция и Капитан Андреево за Турция, а и останалите ГКПП-та. по общите ни граници. Причината е ясна – отбягване на тапи, като се има поради, че постоянно има интервали на засилени инспекции.

МЕРКИ СРЕЩУ ЗАДРЪСТВАНИЯТА Пожарна охрана МАГИСТРАЛИТЕ

За да се облекчи трафикът освен към южната ни съседка, само че и към родното Черноморие, Министерство на вътрешните работи също планува ограничения. През целия летен сезон тировете ще бъдат отбивани от автомагистрала “Тракия ” в посока Бургас, само че единствено за 17 км. Те ще бъдат пренасочвани по остарелия път за Пловдив край софийското с. Лозен поради ремонт. Ще се включват на автомагистралата на 22-ия километър. В момента мярката се ползва в почивните дни, въведена беше и за 24 май.

Поне до 6 юни пък ще има по 2 платна в посока Варна в тунелите “Топли дол ” и “Правешки ханове ” по автомагистрала “Хемус ”. В първия ще има една лента за придвижване в посока София. В другия трафикът за столицата, най-много тежкотоварният, ще се отбива от Ябланица до Правец.

Освен това за аутобана се разисква тировете да се отбиват от 16 до 20 ч в петък и от 16 до 21 ч в неделя. Засега няма такова решение, само че мярката е въведена за почивните дни към 24 май.

Пренасочване на тировете от другите автомагистрали ще има единствено при потребност, а не за целия летен сезон. За да облекчат придвижването, пътни служители на реда ще контролират всички изходи на градовете, светофарите ще минат на ръчен режим. Мярката ще се ползва в петък и неделя.

Всички камери за скорост ще работят – Министерство на вътрешните работи разчита освен на 29-те стационарни, 147-те мобилни и 117-те триноги, само че и на най-новите 20 снимачки, които хващат, в това число дали колите имат наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. Глоби към този момент ще се връчват и от граничари на пунктовете, както планува смяна в наредбата.

Очаква се пътни служители на реда да се движат в немаркирани коли и при потребност да извеждат рисковите водачи от придвижването. Традиционно ще има и засилени инспекции за алкохол и дрога.

От „ Пътна полиция “ поучават да се употребяват коланите и на задните седалки, а също дребните деца наложително да са в детски столчета, а мотористите с каски.

Източник: 24 часа

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР