Руските сили изглежда засилват темпото на своите настъпателни операции в

...
Руските сили изглежда засилват темпото на своите настъпателни операции в
Коментари Харесай

ISW: Руските удари по Харков - с цел отвличане на вниманието

Руските сили наподобява ускоряват темпото на своите настъпателни интервенции в Донецка област, като в същото време понижават скоростта на офанзивите в северната част на Харковска област. Това е в сходство с оценката на ISW, че настъпателните интервенции в Харковска област имат за цел главно да отвлекат вниманието на украинските сили.

Руските сили усилиха интензивността на офанзивите в посока Торецк - Горловка (югозападно от Часов Яр и североизточно от Авдеевка) сред 18 и 22 юни. Според известията имат няколко тактически достижения в региона. Като цяло са били неактивни на този сектор от фронта през цялата 2024 година, тъй че сегашната активизация заслужава внимание. фрапантно понижа през последните дни, изключително спрямо началото на съветските настъпателни интервенции на север и североизток от град Харков в средата на май 2024 година

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Съединени американски щати към момента не разрешават на украинските сили да нанасят удари по законни военни цели на съветска територия в обсега на украинските HIMARS, оповестяват Associated Press и Washington Post. Става въпрос за цели, които не нападат интензивно или не се готвят да нападат Украйна.
 Байдън: Не позволяваме с нашите оръжия да се удря по Кремъл
Байдън: Не позволяваме с нашите оръжия да се удря по Кремъл

Американските оръжия може да се употребяват единствено за атакуване на съветските сили, които обстрелват Украйна през границата, само че не и в дълбочина в Русия

Говорителят на Пентагона майор Чарли Диц сподели на Washington Post в отчет, оповестен на 21 юни, че Съединени американски щати разрешават на Украйна да стреля с обезпечени от Съединени американски щати HIMARS, оборудвани с GMLRS, в Русия, където съветските сили нападат Украйна. Правилата " не свързани с география или избран радиус ".

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан по сходен метод съобщи на 17 юни, че " тук не става дума за география. Ако Русия нападна или се кани да нападна от своята територия в Украйна, има смисъл единствено да се разреши на Украйна да отвърне на удара против силите, които са удряйки го оттатък границата. "

Няма огромни съветски военни въздушни бази в обсега на GMLRS, само че доста са в обсега на ATACMS.
 Съединени американски щати ще извършват единствено поръчките на Patriot за Украйна Обновена
Съединени американски щати ще извършват единствено поръчките на Patriot за Украйна

Докато страната получи задоволително, с цел да се пази от въздушните офанзиви на Русия

Руската противовъздушна защита ще понижи успеваемостта на украинските F-16, в случай че Съединени американски щати не разрешат на украинските сили да употребяват ATACMS за заличаване на съветски системи за противовъздушна защита на съветска територия. Украинските водачи на F-16 ще би трябвало да оперират в рисково въздушно пространство, в случай че политиката на Съединени американски щати продължи да дава леговище в Русия, което пази съветските сили от ATACMS. Руската противовъздушна защита ще може да покрие до 48 % от въздушното пространство на Украйна, в случай че Русия разположи пускови установки за противовъздушна защита С-400 в Русия отвън обсега на HIMARS, въоръжени с ракети GMLRS.

Подобно разрастване на съветска противовъздушна защита би усложнило способността на Украйна да употребява пилотирана въздушна мощност по-близо до фронтовите зони или против зони, от които идват съветски самолети, дронове и ракети. ISW продължава да прави оценка, че украинските сили може да са в положение да комбинират въздушна мощност с закрепени крила в поддръжка на наземни интервенции, в случай че украинската войска получи задоволителен брой изтребители и западните сътрудници обучат задоволително квалифицирани водачи и в случай че Украйна успее да утежни съветската противовъздушна защита като благоприятни условия.

Частичното унищожаване на рестриктивните мерки към този момент има чист позитивен резултат, наблягайки мощния инертен капацитет, който може да реализира по-голяма смяна в политиката. The Washington Post заяви, че смяната на политиката на администрацията на Байдън, позволяваща на украинските сили да нанасят удари в лимитирани елементи на Русия в края на май 2024 година — макар че са много лимитирани — е разрешила на Украйна да нанася удари по " зони, където е концентрирано съветско съоръжение, и места, откъдето нанасят ракетни удари са изстреляни против Украйна. "

WashingtonPost цитира пълководец на разследващ батальон от 57-ма бригада на Украйна, който съобщи, че Русия не е нанесла нито един удар с ракети С-300 против Харков (не е ясно дали е имал поради града или областта), от края на май 2024 година

Асошиейтед прес заяви на 22 юни, че украинските сили са блъснали съветски войски и системи за противовъздушна защита в границите на 20 километра във вътрешността от съветска територия. Украински артилерийски пълководец съобщи, че са употребявали HIMARS, с цел да унищожат съветските колони по интернационалната граница, които са чакали заповеди да влезе в Украйна.
 Трима починали и 29 ранени след съветска офанзива на жилищна постройка в Харков
Трима починали и 29 ранени след съветска офанзива на жилищна постройка в Харков

Зеленски приканва за " мощни решения от нашите сътрудници "

Кметът на град Харков Игор Терехов сподели пред Washington Post, че обстановката в град Харков " се е трансформирала доста ", откакто Съединени американски щати отчасти отстраниха рестриктивните мерки.

Докладът на Washington Post отбелязва, че съветските удари с планиращи бомби против Харковска област не са намалели. Подчертавайки по този начин нуждата да се разреши на Украйна да нанесе удари по съветски военновъздушни бази и да се усилят качествата на украинската противовъздушна защита. Западът поддържа способността да наруши доста съветските интервенции в мащаб, като разреши на Украйна да употребява предоставени от Запада оръжия, с цел да нанесе удари по оперативния гръб на Русия и дълбоките тилове на съветска територия.

Нидерландският министър на защитата Кайса Олонгрен разгласи на 21 юни, че страната му и друга страна, чието име не се прецизира, ще доставят на Украйна система за противовъздушна защита Patriot.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неотдавна уточни, че Съединени американски щати са обезпечили задължения от пет страни да дават на Украйна спомагателни системи за противовъздушна защита Patriot и до момента Румъния и в този момент Холандия са удостоверили присъединяване си в това изпитание.
 Нидерландия изпраща на Украйна радар и три пускови установки Patriot
Нидерландия изпраща на Украйна радар и три пускови установки Patriot

Страната се коалира с други сътрудници за доставките на системи Patriot за Украйна

Западните страни са дали на Украйна муниции, създадени в Сърбия, на стойност към 800 милиона евро . Това е реалност, макар продължаващите старания на сръбския президент Александър Вучич Financial Times (FT) заяви на 22 юни, че е получил такава информация от свои източници и че Вучич е удостоверил.

Вучич разясни обаче, че Сърбия не изнася муниции непосредствено за Украйна или Русия , а клиентите в Съединени американски щати, Испания и Чехия могат да разпределят платените муниции, както намерят за добре. Анонимни дипломати и анализатори обаче подчертаха пред FT, че потока на муниции към Украйна през трети страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР