Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към

...
Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към
Коментари Харесай

Вход свободен в обсерваторията в Рожен, ето какво можете да видите

Денят на отворените порти в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на Българска академия на науките по традиция ще се организира от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя.

На този ден най-големият проучвателен астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори порти с вход свободен за гости. Те ще могат да се срещнат с активността на обсерваторията с посещаване на кулата на 2-метровия телескоп, най-голямото от петте наблюдателни уреди в НАО Рожен.

На 1 юли 2023 година публично бе открит най-новият, 1,5-м телескоп „ AZ 1500 “, построен по план, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от МОН. Наблюденията в звездното небе от него се реализират без наличието на оператор и в изцяло автоматизиран режим.

Денят на отворените порти дава опция на посетителите да се срещнат с дежурния екип астрономи, който ще ги запознае с научните задания, по които се работи сега в НАО Рожен, както и с вероятностите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съответствува с храмовия празник на параклиса „ Света Троица “, повдигнат от локални поданици през 1935 година, който се намира до самия вход на наблюдателната кула на двуметровия телескоп. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР