Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на

...
Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на
Коментари Харесай

Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци на Ислямска държава?

Къде са в този момент 40-те хиляди задгранични бойци от редиците на " Ислямска страна ", проучва италианският ежедневник Corriere della Serra.
Според анализатори и разследващи източници тази терористична група към момента съставлява опасност за световната сигурност. От 40 хиляди задгранични бойци от 110 страни, една част се е върнала вкъщи. Според американски мозъчен концерн, учреден от Али Суфан, някогашен сътрудник на ФБР, взел участие в следствия преди офанзивите от 11 септември, броят на нападенията, направени от Ислямската страна, продължава да нараства, както видяхме по случая на Страсбург на Коледа или Манчестър на Нова година. " Ето за какво завърналите се, без значение от аргументите за завръщането си вкъщи, ще продължат да съставляват риск ", изяснява Суфан.
През юли 2017 година мрежата за зоркост за радикализация (RAN) пресметна, че към 30% от 5000-те бойци, идващи от Европейския съюз и отпътували за Сирия и Ирак, са се върнали. В някои страни, като Дания, Швеция и Обединеното кралство, броят на завърналите се е почти 50% от броя на отпътувалите. През февруари 2018 година съветският президент Владимир Путин съобщи, че 10% от 9 000 бойци от Русия и някогашните руски републики са се завърнали.
Така че има два казуса. Първият е рискът от бягство на рискови субекти от затвори в Ирак и Сирия и вероятното им завръщане в Европа. Вторият се отнася до въздействието на джихадистката агитация върху младежите. След 11 септември 650 души - обвинени джихадисти бяха арестувани в американския затвор в Гуантанамо. Картините от отношението към тях бяха публикувани по света, трансформирайки се в мощно оръжие за набиране на нови джихадисти, толкоз доста, че Обама пое обещанието за закриване на пандиза през 2009 година за малко време. След това обаче президентът Тръмп удължи съществуването му с още 25 години. Самият водач на " Ислямска страна " Ал Багдади е решил да сътвори групировката тъкмо до момента в който е бил в американски затвор в Ирак през 2004 година " Не е инцидентно, че американските затвори са били наричани " университети за тероризъм ", тъй като в килиите екстремистите са се радикализирали в допълнение и са се срещали с други екстремисти ", акцентира Лоренцо Видино, шеф на Програмата за екстремизъм на университета " Джордж Вашингтон ".
Всички неправителствени организации за човешки права на планетата, като се стартира с най-авторитетната организация Human Rights Watch, предизвестяват: " Осигуряването на обективен развой и спазването на човешките права на джихадистите не е единствено юридически въпрос, само че и въпрос на сигурността и стабилността на демокрациите в целия свят ".
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР