Изтече една година от началото на тази война, която според

...
Изтече една година от началото на тази война, която според
Коментари Харесай

24 февруари: времето за големите равносметки

Изтече една година от началото на тази война, която съгласно агресорите трябваше да завърши за няколко дни. Тази дата се настани в нашата история, както и в нашата съвест. 24 февруари е денят, след която светът към този момент няма да бъде същият. Войната е като камък, хвърлен в безшумно езеро - след него остават водни кръгове, които разместват цялата повърхнина на човешкото съществуване, всички негови измерения. Предизвикват рецесии, трансформират полезности, постановат ни друга оптика към предишното, сегашното и бъдещето.

Травмата от новото настъпление на варварите в Европа поражда духовен конвулсия, защото ни принуждава да погледнем с нови очи към мярата за положително и зло - а тази мяра е това, което ни прави индивиди. И по тази причина днешната годишнина е време за равносметки - всемирен, национални и персонални. В света след края на тази война всеки човек и всяка нация ще би трябвало да заемат своето място, обогатени посредством травматичния опит от войната - и в случай че пропуснем да го създадем, ще се окажем някъде в периферията, живеещи повече в предишното, в сравнение с в сегашното и бъдещето. Затова точно в този момент би трябвало да осмислим случилото се и да създадем своя избор във връзка с тази война - в това число и нашият общ, български избор.

Войната постанова няколко заключения, които, коства ми се, са явни:

1. С идилията от времената след рухването на Берлинската стена е свършено. Краят на историята се анулира. Не толкоз, тъй като Фукуяма е сбъркал, колкото заради това, че човешките взаимоотношения са динамични - и нищо не се случва един път вечно. На 24 февруари фашизмът, който ни изглеждаше заровен в предишното, ненадейно вампиряса. Налага се да го подчертая - многостранната действителност на съветската страна е напълно проникната от фашизма. Не единствено идеологията на Путинова Русия, само че и самото развиване на събитията е едно огромно дежавю по отношение на започването на Втората международна война. Както тогава, по този начин и в този момент международният хайлайф проспа неговото възникване, а знаци за него имаше премного: войните в Чечня и Грузия, " зелените човечета " в Донецк и Луганск, анексирането на Крим, убийствата на Анна Политковска и Борис Немцов. Наш грях е, че не можехме да ги разчетем и да разберем с кого си имаме работа.

Западните водачи одобриха мечтаното за фактически - искаше им се да имат вяра, че Путин е един от тях, че с него може да се съжителства, сътрудничи и търгува. Не, не може. Всичко това се крепи върху доверие, върху една колкото писана, толкоз и неписана рамка на човешките взаимоотношения, която той не признава и няма да признае в никакъв случай. Това най-накрая е безпощадно ясно: всевъзможни договаряния с него са безсмислени, защото той всеки момент може да промени на дадената дума. Обитаваният от него свят е друг - и в него безразличието към човешката добродетелност е съществена опора.

2. Путин към този момент изгуби тази война. Както и да се развиват оттук насетне военните дейности, те няма да заличат вредите от неговата експанзия - за самия него, за Руската федерация и, уви - за съветския народ. Провалиха се проектите за блицкриг, провали се илюзията, че украинците ще посрещнат съветските нашественици с самун и сол, а " груповият Запад " ще бъде разлъчен и сплашен. Пропаднаха даже очакванията, че Китай, Индия и някои страни от централна Азия ще одобряват дейностите на Русия - и даже ще ги подкрепят - с концепцията еднополюсния свят на демократичната народна власт да се трансформира в многополюсен. Вместо разединени, страните от Европейски Съюз са по-единни от всеки път, вместо НАТО да загуби позиции, през днешния ден приема в редиците си нови сътрудници.

 Байдън: Русия няма да победи в никакъв случай Украйна Байдън: Русия няма да победи в никакъв случай Украйна

И най-важната, напълно непоправима загуба: митът за непобедимата съветска войска се разпадна напълно, към този момент няма кой и за какво да се опасява от Русия. Дори параноичните закани с нуклеарен апокалипсис към този момент провокират по-скоро подбив, в сравнение с опасения. Руската федерация се трансформира в международен парий, в индивид, с който съвсем никой не желае да има нещо общо. Стана повече от ясно до каква степен нелепи са претенциите за международна мощ: когато страна с Брутният вътрешен продукт колкото щата Тексас и по-малко от този на Южна Корея желае да води война с целия цивилизован свят, резултатът е подигравка.

3. Властта на Путин в Русия е несъвместима с всевъзможни демократични права и свободи. Това стана ясно от неговата тирада пред Федералното заседание на страната, в което той приказва за една " самодостатъчна Русия " и за военизиране на промишлеността, като прикани съветските олигарси да се върнат в страната и да вършат бизнес единствено там. Тази тирада е директен отговор на въпроса какво е бъдещето на тази страна: РФ ще бъде превърната в голямо сходство на Северна Корея - с всички последици за нейните жители. В неговите показа тя освен води война с " груповия Запад " - тя се отделя от целия свят и това разкъсване на връзките с нормалността и цивилизацията е невъзвратимо. На процедура тези показа обрисуват не друго, а концепцията " Чухче " на Корейската работническа партия, сътворена от Ким Ир Сен: безусловно затворена страна, която сама създава всичко, в това число всеобщия апетит на своите жители и налудната концепция за личното си великолепие.

 Путин разказа в основна тирада една военна и самодостатъчна Русия Путин разказа в основна тирада една военна и самодостатъчна Русия

Става дума не толкоз за политика, що се касае за параноя - сходно на Ким Чен Ун, Путин желае " да яхне бомбата " - той разгласи излизането на Русия от двустранния контракт със Съединени американски щати за надзор над нуклеарните оръжия и даде да се разбере, че страната му стартира нови нуклеарни проби. И несъмнено, препотвърди своите искания за непорочност, като съобщи, че не Русия е нападнала Украйна, а самата тя е нападната - и се пробва да спре войната със мощ. Това, както и приказките за " педофилския " Запад, демонстрират задоволително ясно, че в тази ситуация не са вероятни договаряния - нужна е усмирителна риза.

4. Войната се води на територията на Украйна, само че борбата е за демократичните полезности на днешния цивилизован свят. Трябва да си дадем ясна сметка, че украинците водят война и вместо нас - за нашето общо бъдеще. Те се потвърдиха като сплотена и героична нация - и нашата поддръжка в тяхната трагична борба е обвързване - за всеки откровен политик, за всяка естествена нация и всеки заслужен човек. Путин би трябвало да бъде спрян със мощ, няма никакъв различен метод експанзията да бъде прекъсната. Тази война освен може, само че и би трябвало да приключи с изрично проваляне на Русия, тъй като в случай че създадем взаимни отстъпки с агресора, тя може да затихне за малко, само че след това ще продължи - и на експанзия ще бъдат подлагани нови и нови държави; прочее, както е добре известно, България е в късия лист на агресорите.

 Портите на Европа. История на УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Исканията за взаимни отстъпки и " заслужен излаз " за Путин, стартирани от политици като Еманюел Макрон, анализатори като Хенри Кисинджър и философи като Юрген Хабермас, са подвеждащи по доста аргументи, само че една от тях е съществена: даже непълен триумф на Путин в тази война ще даде зелена светлина за това, че и в актуалния свят е допустимо правото на мощния. Това ще окуражи примерно Китай да нападне Тайван, а Сърбия да си " вземе " Косово. Дори не ми се мисли защо ще окуражи това самата Русия.

5. Няма и не може да има честен избор в интерес на агресорите в тази война. Идеята, че тя не ни визира, че помощта за Украйна е " гасене на пожара с бензин " или че би трябвало да се снишим, до момента в който тя отмине, е заставане на страната на агресора. Този избор ни слага паралелно с орките на съветския режим - в една борба, която се води освен сред Европа и Евразия, само че и сред цивилизования свят и новото безчовечие.

 Писма до УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Ако България заеме сходна позиция, нейното място ще бъде измежду страни като Северна Корея и Иран; да не приказваме, че в случай че в този момент се поколебаем да помогнем на жертвата на съветската експанзия, няма да има и кой да ни помогне, когато сами станем жертва на такава. Освен това напълно не е безразлично дали воюваш против нацизма (включително в неговия актуален вариант) или се спотайваш в негова изгода. Поне в личната ни история имаме напълно безапелационен образец за това. Призивите за мир, укоряващи тези, които оказват помощ на една страна да се оправи с военна експанзия, нямат нищо общо с мира, нито с човешката добродетелност.

6. Тази война е освен война - тя е и закононарушение против човечеството . Прецедентите на военни закононарушения са към този момент десетки хиляди, а сладкодумен знак на това, което се случва, е танк с вързана на него перална машина, отмъкната от нечий украински дом. Ракетните офанзиви против цивилна украински инфраструктура са неоспорим терористичен акт, който не оставя подозрение, че си имаме работа с терористична страна - а, както е добре известно, с терористи не се договаря. В макрорамката на огромното потъва ужаса на дребното: унищожения живот на милиони хора; кланетата в Буча; стаите за изтезания (и една " детска " измежду тях); депортираните и дадени за " осиновяване " в Русия украински деца; изнасилените и убити жени; животът без ток, вода и електричество в разрушените градове; надписът " дети " до срутения спектакъл в Мариупол; изтезанията с ковашки чук на ВЧК " Вагнер " ; майките на убити във войната руснаци, които се радват на подарените им кожени палта Това са визии, от които боли - и в случай че не сме способни да изпитаме болежка, би трябвало да се запитаме защо въобще сме пристигнали на този свят.

Всичко това ни изправя - и изправя всеки един от нас, пред безмилостен духовен избор: ще се съгласим ли с всичко това, или ще го отречем? И още: какво ще създадем - освен ръководещите, само че и ние персонално, с цел да не се повтаря в никакъв случай?

7. Украйна потвърди себе си посредством решимостта и героизма, с който украинците пази своята независимост, само че и бъдещето на свободния свят. Това принуждава всички други нации да се запитат: биха ли били на висотата на украинците, в случай че на собствен ред станат жертва на сходна експанзия? Съжалявам, че би трябвало да го кажа, само че този въпрос важи с доста огромна мощ за България. Как бихме посрещнали да вземем за пример съветската войска, в случай че за следващ път тръгне да ни " освобождава ", както през 1944 година? С самун и сол, както я посрещнахме тогава - или както в миналото я посрещна ген. Иван Колев?

 Радев и още осем водачи се подписаха под: Радев и още осем водачи се подписаха под: " Русия е най-значима и директна опасност " за НАТО

Дали ще бъде мъчно да се конфигурира в България едно проруско марионетно държавно управление, каквото Путин се надяваше да наложи в Киев? (Само си го представете - отпред с Костадин Костадинов да вземем за пример, който ще извърши фантазията си за възобновяване на концлагерите от времето на социализма!) Как би се държал българския президент при възможна съветска експанзия - дали би приличал на Зеленски? И по какъв начин бихме се държали ние тогава, българските жители - дали щяхме да вършим коктейли " Молотов " или щяхме да следваме поговорката за преклонената главица?

Разбира се, въпросите и изборите, пред които ни изправя войната в Украйна, са доста повече. Всеки би трябвало да ги премисли, да ги формулира - освен пред това, което назоваваме история, само че и пред своята съвест. Трудно бихме могли да избягаме обаче от един от тях, а точно: къде съм аз и къде е моята нация в този трагичен, разтърсващ света спор? Мога ли да си скрия главата в пясъка, мога ли да се направя на миротворец - както са миротворци депутатите от Българска социалистическа партия и българският президент, или мога да запретна ръкави и да направя това, което е по силите ми, с цел да осигуря на себе си и на родината си едно по-достойно бъдеще?

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР