Тържествено шествие в София за Деня на българската азбука, просвета

...
Тържествено шествие в София за Деня на българската азбука, просвета
Коментари Харесай

Тържествено шествие в София за Деня на българската азбука, просвета и култура


Тържествено шествие в София за Деня на българската писменост, култура и просвета.

С доста поздравления, музика, стихове и цветове София празнува Деня на светите братя Кирил и

Методий и българската писменост. Традиционно шествие мина през улиците на столицата и стигна до кулминационната си точка – Националата библиотека.

Президентът Румен Радев, служебният министър председател Димитър Главчев и кметът на София Васил Терзиев

поведоха шествието, в което се включиха стотици възпитаници, учители, предователи, представители на

науката и изкуството, софиянци, както и посетители на града.

Към шествието се причислиха и учените от Българска академия на науките, когато то стигна постройката на Академията.

„ Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа и запазиха народа ни. 24 май още веднъж ни събира въодушевени от образеца, водени от нашия народ с корени, само че и бъдеще ”, сподели Радев в словото си по случай празника на българската писменост и просвета.

Държавният глава напомни, че има книги, които могат да наелектрезират един народ.
Сред тях са „ История славянобългарска “ и „ Рибният буквар “.
„ Нашите предшественици с помощта на тези първи книги съградиха европейска страна с най-модерни просветителни институции “, добави Радев.

Той акцентира, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени и откриватели. Така той разяснява създалата се обстановка в последните дни, при които родните университети заплашиха, че няма да отворят порти, в случай че не получат почтено финансиране. „ Бяхме изправени пред обстановка нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния апел за бъдещето на българската просвета и обучение и ще потърсим устойчиви решения “, прикани президентът.

Той напомни и думите на огромния български просветник Григор Пърличев, че „ учението крепи царството “. „ Нека помним, че достолепието на едно общество е в директна връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на незнанието, може да се опасява от незнанието “, сподели Радев.

„ Върви народе възродени, с книжовността, таз мощ нова, съдбините си ти възобнови! Честит празник! “. Това обръщение насочи пък служебният министър-председател Димитър Главчев към всички жители точно на 24 май. Според него по-водещо от светлия празник на писмеността и културата няма.

Кметът Терзиев съобщи: “Този ден е отдаден на делото на светите братя Кирил и Методий. Днес е денят, в който отдаваме респект на нашите учители, тези които ни водят към знанието, което отваря пътя на неограничените благоприятни условия. Днес е денят в конто се гордеем с нашата просвета и националност! ” Той насочи обръщение да продължаваме да се учим и да се развиваме, само че и да пазим нашето завещание. “Нека този ден бъде изпълнен с наслада и ентусиазъм! Вие, дечица, обичайте книгите, четете и в никакъв случай не спирайте да търсите знанието ”, прикани кметът на София.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР