Изработване на мечове, тъкане на текстил, соколарство. Катар знае какво

...
Изработване на мечове, тъкане на текстил, соколарство. Катар знае какво
Коментари Харесай

Соколи, мечове и бедуински станове: Древните съкровища на модерен Катар

Изработване на мечове, тъкане на текстил, соколарство. Катар знае какво е да си страж на вековни обичаи.

Euronews споделя какво значи да се пази и съхранява културното завещание на емирството, което в същото време с това се стреми и към рационализация.

Векове наред обичайните бедуински тъкани са осигурявали топлота на номадските племена в Близкия изток през студените пустинни нощи.

Бедуинските дами практикуват това вековно изкуство от генерации наред, тъчейки в жанр " Ал Саду " или изкуството да се тъче хоризонтално.

През 2020 година този необичаен жанр на тъкане е прибавен в листата на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, с цел да се предотврати изгубването на традицията.

Група майстори тъкачи на саду на Арабския полуостров в този момент се борят за запазването на неповторимите занаяти.

Работата на майсторите на саду наподобява елементарно.

Но този жанр на тъкане е труд, изпълнен с обич - от определените прежди до дизайна на геометричните шарки и поразителните цветове.  Изработката на едно произведение лишава от един ден до цяла година, според от това какъв брой комплициран е дизайнът и какъв е размерът му.

В конкуренция с времето фондация Caravane Earth, неправителствена организация, която предизвиква обществената, културната и екологичната промяна, основава самодейност за поддръжка на тъкачките на саду, с цел да могат те да продължат да усъвършенстват занаята си.

Caravane Earth основава стратегия за креативна резиденция с катарската плантация Heenat Salma - мултидисциплинарен план, отдаден на екологично осъзнати обичаи в северозападната част на Доха.

Обединявайки напъните си, създателите се надяват да разширят търсенето и да намерят допустимо най-вече тъкачи от Саду. " Те ни посрещнаха в личните си домове. Седяхме с децата им, със фамилиите им и споделяха целия си житейски опит и духовната мъдрост, която са придобили през поколенията ", споделя Фара Ал Ясин, началник на креативните резиденции във фондация Caravane Earth.


Facebook/Caravane Earth

" Саду е хубав текстил, който може да бъде възроден и употребен в всекидневието ни. Ето за какво имаме екип от хора, които се занимават с създаването на артикули и които откриват нови прежди, които можем да им представим и които са естествени.  Те могат да се употребяват и в разнообразни, нови дизайни, само че такива, които постоянно се придържат към правилата и полезностите на този текстил, какво значи и какво символизира ", добавя Ал Ясин.

С вплитането на тези остарели и нови хрумвания, фондация Caravane Earth се надява, че изкуството на саду ще издържи инспекцията на времето.

В пика на ислямската цивилизация арабските мечове са считани за едно от най-страшните оръжия на бойното поле.

Изработването им е толкоз значима част от арабската история и обичаи, че един от най-новите хотели в Катар - Katara Towers, е планиран по този начин, че да прилича два кръстосани сцимитара - меч, различим по извитото си едноостро острие.


Wikimedia Commons

Днес ръчно направеният катарски меч се счита за най-красивия и най-хубав подарък, който може да се направи на някого, изяснява Мохамед Мохамед Мурад, управител продажби от Ghaith Essence of Swords, един от водещите магазини за мечове в Катар.

" Съвременните технологии и гигантските машини могат да създадат хиляди мечове, огромни количества, само че качеството няма да е толкоз положително, колкото ръчно направения меч. Той не може да бъде заимствуван. Поради тази причина е необичайност и индивидът, който го има, би трябвало да го пази ", прибавя той.

Понастоящем тези ръчно направени мечове се употребяват за ритуалите " Арда " - обичаен фолклорен боен танц, в който вземат участие редици мъже, които нормално танцуват в ритъма на барабани.

Мечовете служат и за дипломатически дарове и украсяват стените на катарските посолства.

Изкуството на направата на мечове не се изчерпва единствено с формата и дизайна - всяко произведение има собствен личен надпис. Някои от мечовете са покрити със злато, сребро и мед, а други са украсени със скъпоценни камъни. Всеки един от тях обаче е неповторим.


Ghaith Essence of Swords

В началото на тази година се организира 14-ият Международен фестивал на соколарите и ловците.

Известен на локално равнище като " Marmi ", той събира районни соколари, които показват своите скъпи птици, с цел да вземат участие в надпреварата по лов. Дълбоко в сърцето на пустинята, шампионатът е неразривно обвързван с катарската просвета.

" От 2011 година участваме във фестивала Marmi. Не започнахме като тим, акато самостоятелни участници, четирима-петима души. Всеки от нас приготвяше своя сокол или два сокола и отиваше в Марми. Ловувахме през цялото време на Марми ", споделя соколарят Хамад Саид Ал-Мари.

Фестивалът има за цел да разпространява спорта, приет от ЮНЕСКО за културно завещание, чиито корени водят началото си отпреди 4000 години.

Това е антична процедура, която се е трансформирала в годишна традиция. Ал-Мари в никакъв случай не е пропущал фестивала на марми в неговата 14-годишна история.

Освен че се грижи соколите му да са в верния курс, той образова и синовете си да продължат да се занимават с този спорт в бъдеще.

" Те практикуват занимание, което обичат. Пренасят сокола, пускат го на независимост, образоват го и го упражняват. Те са израснали, гледайки ни като соколари, тъй че вървят по нашите стъпки. Общо взето, това е занимание, което не можеш да накараш сина си да хареса, той ще го одобри по природа. Но в този момент, в случай че ги попиташ, избират да останат в пустинята, в сравнение с да се върнат в града. Вместо това избират да се грижат за своите соколи ", заключава Ал-Мари.

Макар че имат всички софтуерни джаджи като връстниците си, Ал-Мари предизвиква младежите в фамилията си да излизат колкото се може повече отвън мрежата.

И наподобява, че това работи. Неговият 15-годишен племенник Саид е прекарал десетилетие в проучване на инструментите на специалността.

" Откакто бях на 5 години, се възпламених по соколите. Баща ми и чичовците ми ме научиха за тях. Научих по какъв начин да ги отглеждам и по какъв начин да упражнявам сокола, с цел да лови гълъбите. Благодарен съм за това ", споделя Саид.

Мохамед Ал Кубейзи, началник на отдела за съоръжение и събития на фестивала " Марми ", изясни, че събитието може да се похвали със соколи от Иран, Монголия, Пакистан, Египет и Сирия и той прекарва месец и половина на място, с цел да се увери, че всичко върви по проект.

Неговата лична обич към този спорт също е пристигнала като обред, предаден от по-възрастните, когато татко му и дядо му са упражнявали хищните птици, с цел да уловят нещо за ястие за фамилията.

Поддържайки живи вековните обичаи на тъкането на саду, изработването на мечове и соколарството, актуален Катар с горделивост съхранява културното си завещание и придвижва скъпите му благосъстояния в бъдещето, приключва Euronews.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР