Изправени сме пред загуба на националния продоволствен суверенитет,“ обяви президентът

...
Изправени сме пред загуба на националния продоволствен суверенитет,“ обяви президентът
Коментари Харесай

Румен Радев с много тревожен коментар! Причината

„ Изправени сме пред загуба на националния снабдителен суверенитет, “ разгласи президентът Румен Радев, откакто прегледа оранжерийния комплекс край Сливенски минерални бани и бе осведомен на място с проблемите на сектора.

Според изнесената информация от производителите в България от 9 хиляди декара оранжерийни площи сега се берат оранжерийни зеленчуци от едвам 100 декара поради високите цени на енергийните източници и евтиния импорт. Това съгласно тях обрича сектора на изтриване.

Президентът Радев разяснява, че страната би трябвало да разчита на личните си благоприятни условия за обезпечаване на произвеждане на храни. 

" Това значи за мен продоволствена сигурност. Да не разчитаме, че в миналото при положение на рецесия ще можем още веднъж да сглобяваме някакви коридори и да внасяме ".  

Държавният глава даде за образец прилежащите страни, които създават и изнасят при по-неблагоприятни климатични условия от българските. 

" И ние би трябвало по подобен метод да подтикваме тези практики, които работят там ". 

Президентът Радев пое ангажимент да работи дружно с държавното управление и Народното събрание за справяне с рецесията в оранжерийния бранш: 

" За това моля и ще работя с всички виновни фактори, да имаме навременна смяна и в законите, да имаме най-много навременни, към това моля, навременни ограничения. Иначе рискуваме този бранш дефинитивно да го загубим. Както чухте, това ще докара и до спомагателни обществени проблеми ".  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР