„Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем

...
„Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Да престанат да лъжат, че ще ваксинират членовете на СИК

„ Изобщо не чакам от тези избори друго, с изключение на да извлечем нужния брой поучения по какъв начин не би трябвало да се организират избори по време на пандемия “. Това сподели пред БНР социологът Цветозар Томов, някогашен представител на Централната изборна комисия (ЦИК). Той дефинира процеса по подготовката за парламентарния избор на 4 април като „ тъжна балканска действителност “.

Време за имунизиране на хората от изборната администрация няма да има, безапелационен е Томов. За да се получи имунитет трябват към пет седмици, срокът от първата игла е към 35 дни. „ Тези пет седмици просто ги няма, тъй като членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март “, разясни Цветозар Томов.

„ За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви през цялото време и не знам какви ще бъдат последствията от него “, разяснява той в предаването „ Преди всички “.

„ Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат имунизирани, в случай че са членове на СИК “, прикани Цветозар Томов, който се усъмни дали и членовете на районните изборни комисии ще могат да бъдат имунизирани в оставащото време до изборите.

Отдавна трябваше да са имунизирани членовете на Централната изборна комисия, уточни Томов. „ Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна изборна комисия, сигурно “, предизвести той.

Призива за включване на към този момент преболедували хора в състава на секционните изборни комисии Томов назова „ обезверен зов в празно пространство “.

Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК съгласно Томов наподобява относително рационално. Това обаче единствено по себе си няма да реши казуса с намирането на готови хора за секционните комисии, добави той.

„ Не ЦИК взема решение кой да влиза в СИК. Това го вземат решение партиите и, както нормално, секционните комисии ще бъдат цялостни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат импортирани към един месец преди изборите “.

Този път ще бъде извънредно комплицирано попълването на състава на СИК, счита Цветозар Томов, който подчертава върху риска „ куцо, кьораво и сакато “ да влезе в съставите на секционните комисии.

„ Не бих споделил, че виновността е толкоз в ЦИК. Не бяха признати нито едно от рационалните оферти за ремонт на Изборния кодекс “, посочи още Цветозар Томов в разбора си на предизборната подготовка. По думите му „ ЦИК работи в тези условия много чинно “, доста чинно чака и здравния протокол за провеждането на изборите.

Ако ЦИК вземе решение за възбрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде противозаконна и административният съд ще я анулира, няма съображение за такава възбрана, съобщи Цветозар Томов.

„ Хората имат право да снимат и броенето на бюлетините, имат право да снимат активността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. /…/ Това, което не можете да снимате, са дейностите на гласоподавателя в тъмната стаичка “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР