Рядко не мога да намеря думи да опиша нещо, но

...
Рядко не мога да намеря думи да опиша нещо, но
Коментари Харесай

Българският пенсионер почна да краде по магазините, за да оцелява

Рядко не мога да намеря думи да опиша нещо, само че през вчерашния ден, както и през днешния ден, мъчно намирам, с цел да ви опиша какъв роман прочетох от моя другарка. История, която се е случила на нея. В живия живот. В този, който живеем и ние в този момент. Днес. В който живеят нашите деца, които сме оковали във веригите на бездушието, до момента в който изцеди от тях цялата добрина и обич, с която идват на този свят.

Моята другарка е била да пазари. В огромен магазин. Сложила каквото поставила в количката, платила и тръгнала с нея към колата си да разтовари покупките. Залисана в телефонен диалог не забелязала нещо по пътя си. Но единствено след момент еднa ръка я докоснала по рамото да я прикани да се обърне. Моята другарка се обърнала и видяла дребна бабичка отсреща ѝ. Затворила телефона и се усмихнала. Старицата държала буца сирене в ръката си, което подавала към нея:

- Това сирене е Ваше. Докато не гледахте го взех от количката Ви, само че след това видях, че е овче, а овчето е скъпо и се тормозих, че доста пари сте дала.

Не знам дали разбирате това, което прочетохте. Старицата свила сиренето от количката на моята другарка, само че след това решила да го върне, тъй като е скъпо. Как ли боли гладното гърло, с цел да принуди една почтена ръка да се протегне в кражба. И какъв брой по-силна е съвестта от гърлото, че да не му угоди, когато цената е прекомерно висока.

Някои от нас няма да схванат тази постъпка. Те не са израснали в тези времена, когато да си почтен е било въпрос на чест.

Когато да откраднеш е било огромен позор. Но в случай че си го показват, че е допустимо, дано си показват един подобен човек, откърмен с почтеност, през какво минава в своето схващане, в своята глава, с цел да се реши да вземе нещо непознато. Не за скъпа кола или имение като доста от нашите политици, а за парче сирене, което да засити глада ѝ. 

Не гладът е най-големия камшик за тези хора. Пречупването на съвестта е същинското страдалчество, през което минават. Предаването на цялата религия, която си градил цялостен живот и наследил от отците си, предаването ѝ в края на живота ти, когато си удържал цялостен живот да съхраниш чиста и непокътната.

Едва ли ще разберем през днешния ден ние омърсени и към този момент развалени от проядените времена, в които живеем, какво е да си бил почтен цялостен живот и да ти се постанова в залеза му да продадеш себе си за къшей самун.

Но за какво да ни пука? Все отново никой на никого не е задължен, нали? Нали на това ни учи новото време? Че не си задължен за сиренето на старите ни, които дебнат в ъглите на магазините, с цел да се нахранят.

*Христина Коемджиева е писателка. Заглавието е на редакцията
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР