По отношение на предизборната кампания ми се струва, че органът,

...
По отношение на предизборната кампания ми се струва, че органът,
Коментари Харесай

Росица Матева пред ФАКТИ: ЦИК можеше да въведе видеонаблюдение на изборите

" По отношение на предизборната акция ми се коства, че органът, който би трябвало да вземе отношение, е Централната изборна комисия. В предишни избори е имало решение на ЦИК (винаги има такова решение), с което се дефинира методът на осъществяване на предизборна акция ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Росица Матев, ръководител на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК).

" Има решение, в което се контролира по какъв начин се прави предизборна акция, с какви средства следва да разполагат политическите субекти, по какъв ред да бъдат обезпечавани тези средства. Мнението ми като правист и като някогашен член на Централната изборна комисия е изрично - Кодексът (Изборния кодекс) не разрешава потреблението на обществен административен запас - коли, самолети, всякакво съоръжение, съгласно мен и компютри в това число ", добави тя в подтекста на това, че министър-председателят Борисов в хода на предизборна акция обикаля страната с джипката на НСО, което може да се пояснява като корист с обществен запас.

" Направих си труда да прочета и стенограмите от разискванията в Народното събрание 2013-2014 година, когато е признат в този момент настоящият Изборен кодекс и са обсъждани тези въпроси. Тогава в разискванията в това число е имало мнение изразено, че в случай че се употребява подобен държавен запас, би следвало средствата да бъдат възобновени. Когато претендент в една предизборна акция извърша предизборна пропаганда, а това по Изборен кодекс е апелът за поддръжка, или не поддръжка - поддръжка на съответния политически индивид, който го е излъчил, или не поддръжка на различен подобен, това е предизборна пропаганда. Но дали в съответен случай, когато претендент е взел присъединяване в обещано мероприятие, което е отразено в медиите, има такава предизборна пропаганда и дали са нарушени условията на Изборния кодекс, а точно възбраната да не се употребява административен обществен запас, това е преценка на съответната комисия, която е способена да вземе решение. Когато е отразено от национална медия това присъединяване - това е ЦИК (компетентният орган). Когато е в районни медии са съответните районни изборни комисии, които могат да вземат решение и да глобяват участника ", разясни Росица Матева.

Според нея сигналите до европейските институции ще получат отговор на по-късен стадий, както нормално, а: " Централната изборна комисия по този начин или другояче е длъжна да се произнесе по сигналите, които са подадени до нея. Аз се пробвах да се срещна с тях, само че на интернет страницата на ЦИК в регистъра за тъжби и сигнали към момента не бяха оповестени тези сигнали. ЦИК ще вземе решение, въпросът е какво ще бъде то. Дали ще реши, че има такава пропаганда и такова неразрешено потребление на обществен запас, с цел да глоби участниците, или надлежно няма да вземе такова решение ", съобщи още ръководителят на Общественият съвет към ЦИК.

" В интерес на истината Изборният кодекс разрешава на министър-председателя, министри, депутати, да не излизат в отпуск, когато са в предизборна акция. Това съгласно мен е персонален избор. Докато изпълняваш отговорностите си като министър, не би следвало да правиш предизборна пропаганда, а когато участваш на предизборно мероприятие на политическия индивид, който те е издигнал като претендент, не би трябвало да ползваш обществен запас, т.е. да вземем за пример да отидеш на предизборното мероприятие с автомобила, който е държавен ", изрази отзиви Матева.

" Аз мисля, че ролята на медиите би трябвало да бъде употребена особено в изискванията на пандемията и в изискванията на идни избори и предизборна акция, с цел да бъдат осведомени жителите по какъв начин ще бъдат проведени тези избори в изискванията на пандемия и да бъдат успокоени жителите, че гласуването в избори в изискванията на пандемия няма да заплаши живота и здравето им, че отивайки да подадат своя глас, което е тяхно право, само че и някакъв тип цивилен дълг, защото по този метод се образуват управляващите и всеки български жител би следвало да взе участие във образуването на Народното събрание, това няма да заплаши повече здравето им, в сравнение с елементарното извършване на покупки в магазина ", счита тя.

Матева регистрира като проблем това, че хора, карантинирани 3 дни преди изборите, няма да могат да гласоподават на идните парламентарни избори поради промени в Закона за ограниченията. Други, които са сложени под карантина повече от 3 дни преди изборите, ще могат да гласоподават: " Останалите ще могат да гласоподават, само че би трябвало да проявят предпочитание и интензивност, т.е. те би трябвало да пуснат заявление до съответната община или регион в градовете с районно поделение, с цел да бъдат включени в описите за гласоподаване на карантинирани ", изясни тя за карантинираните хора, които ще би трябвало да гласоподават в преносими урни.

Председателят на Общественият съвет към Централната изборна комисия приказва и за предлагането на Съвета към ЦИК да бъде въведено видеонаблюдение в изборния развой, с цел да бъде обезпечена по-голяма бистрота за момента, в който се броят хартиените бюлетини.

" Нашата концепция беше да бъде осъществено видеонаблюдение, с цел да бъде обезпечен транспарантно процесът на определяне на резултата. Сега не сме уверени, че това ще може да бъде обезпечено, тъй като по напътствията на здравния министър би трябвало да се съблюдава и метър и половина отдалеченост сред членовете на секционната изборна комисия и останалите присъстващи в помещението (б.р. т.е. наблюдателите). Не знам по какъв метод ще бъде обезпечено правото да се следи този развой, с видеонаблюдение това можеше да се случи. Мнението на ЦИК беше, че Изборният кодекс не ѝ разрешава това, което съгласно мен не е по този начин. В Изборния кодекс има планувано видеонаблюдение на съвещанията на Централната изборна комисия и на районните изборни комисии. Ако се върнем назад към стенограмите от приемането на Изборния кодекс тогава не е планувано в секционните изборни комисии видеонаблюдение, защото не е имало техническа опция към оня миг през 2013 година. Сега към този момент я имаме тази техническа опция и откакто Кодексът планува за обезпечаване на бистрота на изборния развой видеонаблюдение в останалите комисии и има техническа опция, не виждам повода да не може да се случи това и в секционната изборни комисии. Но няма да се случи... ", разяснява и изрази страдание Росица Матева.

Тя предложи сигналите за нередности във връзка с изборите да бъдат адресирани до Министерство на вътрешните работи или проведения щаб сред Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и ЦИК, който постоянно се провежда при правене на избори.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР