Изкуство на над тридесет артисти и творчески студия от 12

...
Изкуство на над тридесет артисти и творчески студия от 12
Коментари Харесай

Четири дни Фестивал на светлините LUNAR

Изкуство на над тридесет актьори и креативен студия от 12 страни ще предложи програмата на второто издание на Фестивала на светлините " LUNAR " в София. Произведенията на създатели от България, Англия, Германия, Гърция, Индонезия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Тайланд, Украйна и Швеция ще озарят двадесет и четири местоположения в столицата, в четирите вечери сред 11 и 14 май от 21 ч. до среднощ. Видео и статичните 3D мапинг творби ще се проектират върху постройките в повторяемост, а светлинните съоръжения ще са със запалени светлини за целия интервал на събитието, тъй че публиката да може да им се наслаждения.
Сред артистите ще бъдат седемте финалисти в първия Международен конкурс за видео мапинг " УмеНИЕ ", част от фестивала, проведен от MP-STUDIO, с поддръжката на Европейския парламент в България. Техните произведения ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей на София. Още един популярен немец ще покаже своето изкуство по време на събитието - актьорът и фотограф Хайнц Куцдас, чиято творба " Позитивни трептения ", автентично основана върху Берлинската стена, ще откри своя нов образ върху фасадата на Sofia Ring Mall.
На пл. " Славейков " ще забележим творбите на актьори от България, Испания и Румъния, а към двама от най-известните български графити актьори - Jah One и Mouse, които ще покажат творбите си на фасадата на Държавната организация " Архиви ", ще се причисли и английската графити райтърка с отношение към природата Fauna Graphic. Любима точка в светлинния маршрут ще бъде светлинната апаратура на шведския актьор Филип Якобсон, която ще огрее и предизвика феновете, преминаващи през пл. " България ".
Всички местоположения ще може да бъдат посетени гратис, а цялата стратегия на събитието е на https://lunarlights.eu/program/ и в мобилното приложение.
За да могат жителите и гостите на столицата бързо и комфортно да се придвижат до фестивалните зони, тази година Столичната община удължава работното време на столичното метро до 1,00 ч. през нощта. Наред с това улеснен ще бъде достъпът с градски превоз и до първата локация, част от фестивала, която е отвън централната градска част - Sofia Ring Mall. Търговският център удължава работното време на своята автобусна линия с маршрут Sofia Ring Mall - метростанция " Бизнес парк " до 23,15 ч. (последен рейс от комерсиалния център). 
Улесненото прекосяване сред локациите ще се случва и с помощта на затворения за коли бул. " Цар Освободител " (в сектора сред ул. " Георги С. Раковски " и бул. " Дондуков ", както и ул. " Оборище " (от бул. " Васил Левски " до пл. " Александър Невски " ).
За всеки, който желае да се придвижи по-бързо от една светлинна творба до друга, сътрудниците на фестивала Cyrcl ще дават специфичен код за отстъпка за използването на велосипедите на компанията, който ще бъде деен във всички фестивални вечери и ще може да бъде открит в страниците в обществените мрежи на фестивала и на Cyrcl.
Организатор и главен артистичен колектив зад фестивала е българското студио за образни резултати MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се организира с поддръжката на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община и под патронажа на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде със свободен достъп за всички поданици и посетители на града.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР