В Плевен днес бе дадено началото на нова еко инициатива

...
В Плевен днес бе дадено началото на нова еко инициатива
Коментари Харесай

Първи „Шишеяд“ постави началото на нова еко инициатива в Плевен

В Плевен през днешния ден бе обещано началото на нова еко самодейност за поощряване на преработването на пластмасови бутилки. За задачата в пространството сред Параклис пантеон „ Свети Георги Победоносец “ и читалище „ Съгласие 1869 “ е инсталиран „ шишеяд “ – железна апаратура, в която всеки може да изхвърли ненужна PVC бутилка.



Идеята и реализацията е на Лайънс клуб „ Огледало “, Лайънс клуб „ Дунавски братя “ и Лео клуб „ Олимпиец “.

Първи „ нахраниха “ „ шишеяд “-а децата от ДГ „ Надежда “ и НУ „ Христо Ботев “ от Плевен, като за всяка изхвърлена празна бутилка за преработване те получиха подарък – бутилка с минерална вода.



Последваха ги кметът на Плевен доктор Валентин Христов и шефът на дирекция „ Обществен ред и сигурност “ Лидия Петкова, дружно със чиновниците от отдел „ Спорт “ в Общината и общинският консултант Ивайло Минков.



„ Рециклирането и разделното събиране на отпадъците оказва помощ да пазим природата ни по-чиста. Заедно можем да спомогнем за понижаване замърсяването и броят на PVC бутилките, които се изхвърлят нерегламентирано по улици и паркови пространства. Надявам се, че този първи „ шишеяд “ ще бъде последван и други “, обърна се към присъстващите доктор Валентин Христов.

След като инсталацията се изпълни, грижа за преработването на бутилките ще има компания „ Глобъл рециклинг “, която има цех в Плевен. „ Хубаво е, когато повече хора се обединят, тъй като реализират по-високи цели “, означи Ралица Котова, представител на компанията. Тя добави, че суровината от рециклираните събрани бутилки ще се влага в нови бутилки и по този начин природата ще се замърсява по-малко. „ Надявам се „ шишеядът “ да научи повече деца, а и възрастни, да разделят отпадъците си и да ги рециклираме “, акцентира Котова.

Средствата от предадената пластмаса ще спомогнат за основаване на първата Лайънс гора от екзотични дървета в Плевен, оповестиха от Лайънс клуб „ Огледало “. Идеята е с времето тази гора да се трансформира в емблематичен натурален ботанически отбор и едно от красивите места на Плевен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР