В Народния театър Иван Вазов“ започнаха репетициите на спектакъла Медея“

...
В Народния театър Иван Вазов“ започнаха репетициите на спектакъла Медея“
Коментари Харесай

Радина Кърджилова е Медея в Народния театър

В Народния спектакъл „ Иван Вазов “ започнаха подготовките на спектакъла „ Медея “ по Еврипид на световноизвестния сценичен режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод. Премиерата ще бъде на 9 и 10 октомври 2024 година

„ С Cheek by Jowl гостувахме в България за пръв път в края на 80-те години и още тогава бяхме изумени от жаждата за спектакъл в страната ви. За нас началото на подготовките на „ Медея “ с прелестния състав от артисти от Народния спектакъл в София е невероятна опция да изследваме трансгресивния шедьовър на Еврипид, който продължава да е все толкоз фрапантен през днешния ден, колкото е бил и по време на първото си показване в Атина преди повече от две хиляди години “, споделиха Деклан Донелан и Ник Ормерод.



В спектакъла вземат участие актьорите Радина Кърджилова (в ролята на Медея), Велислав Павлов (в ролята на Язон), Валентин Ганев (в ролята на Креон), Асен Данков (в ролята на Егей), Явор Вълканов (в ролята на Педагогът), Стелиан Радев (в ролята на Вестител), Вяра Табакова (в ролята на Дойката). Хорът на коринтянките е формиран от Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Ева Данаилова и Ана Пападопулу.

Драматург на постановката е Мирослава Тодорова, а помощник-режисьор е Рафаел Бижев. Преводач по време на подготовките ще бъде Йоанна Маринова. Сценично придвижване – Росен Михайлов.



Преди повече от тридесет години Деклан Донелан дружно със сценографа Ник Ормерод основава именитата английска театрална компания Cheek by Jowl, която управляват в качеството си на артистични шефове. Двамата са създатели на над 50 спектакъла, показани на повече от 400 подиуми по света.



По покана на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ тази година фамозният тандем ще реализира първата си режисура с артисти от трупата на Народния спектакъл. Специално за българския театър бе поръчан нов буквален превод на древногръцката покруса, която в допълнение ще бъде приспособена от създателите на спектакъла. Това ще бъде и първата тяхна режисура по тази пиеса.



Деклан Донелан слага емблематични текстове на водещи европейски писатели и драматурзи, измежду които Шекспир, Расин, Корней, Лесинг, Островски и така нататък Носител е на четири награди „ Лорънс Оливие “, на „ Златен лъв “ от Венецианското биенале, на Международната премия „ Станиславски “. Съвместно с Ник Ормерод са удостоени с почетния Орден на английската империя.



Ник Ормерод е създател на сценографията на голям брой продукции на Cheek By Jowl, на спектакли в Националния спектакъл на Англия, Кралския Шекспиров спектакъл, Английската национална опера, Театър „ Пиколо “ и мн. други През 2012 г. Ник Ормерод и Деклан Донелан дебютират и като сърежисьори в игралното кино – с кино лентата „ Бел Ами “, в който вземат участие актьорите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патисън.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР