Изключително интересна космическа находка прикова вниманието на учените.Изследователите публикуваха резултатите

...
Изключително интересна космическа находка прикова вниманието на учените.Изследователите публикуваха резултатите
Коментари Харесай

Учените изумени! Невероятна находка в Космоса

Изключително забавна галактическа находка прикова вниманието на учените.

Изследователите разгласиха резултатите от нови галактически наблюдения на сървъра за предпечатни документи arXiv. Според изследването те са съумели да открият ново доста солидно кафяво джудже, което е доста необикновен тип галактически обекти, пише Phys.
-->
Обекти, които не са нито планети, нито звезди, макар че имат сходни на тях характерности, се назовават ​​кафяви джуджета. Смята се, че тези обекти са набрали прекалено много маса по време на образуването си, с цел да се смятат за планети, и прекомерно дребна маса, с цел да провокират синтез в ядрата им.

Според учените множеството кафяви джуджета имат маса, която е най-малко 13 пъти и най-вече 80 пъти по-голяма от масата на Юпитер. Въпреки че астрономите към този момент са разкрили доста такива обекти, доста рядко се срещат доста солидни кафяви джуджета.

Но учените оповестиха, че са съумели и са разкрили рядко кафяво джудже с маса 80 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Тоест този обект има горната граница на изчислените маси за кафяви джуджета. По този метод този обект се смята за подзвезда и все пак синтезът на водород, който е нужен за съществуването на същинска звезда, не се случва в ядрото му.

Учените считат, че температурата на новото кафяво джудже е към 1400 градуса по Целзий и то има най-малката орбита от всяко известно кафяво джудже. Този обект прави цялостен оборот към близката звезда (тя е доста дребна: 0,17 диаметър на Слънцето и 0,13 маса; температурата на звездата е 2600 градуса по Целзий) единствено за 1,9 часа.

Астрономите считат, че и двата обекта в тази система са много остарели, макар че приблизителните оценки на възрастта варират от 5 милиарда до 13 милиарда години, написа Глас Нюз..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР