Според ново изследване поддържането на ниски нива на CO2 намалява

...
Според ново изследване поддържането на ниски нива на CO2 намалява
Коментари Харесай

По-високите нива на CO2 оказват обезпокоителен ефект върху вирусите, циркулиращи във въздуха

Според ново проучване поддържането на ниски равнища на CO 2 понижава инфекциозните вируси, пренасяни по въздуха. Въпреки че изследването е фокусирано върху патогена, виновен за COVID-19, то може евентуално да спомогне за намаляването на риска от преместване на вируси в пространства, където вентилацията е лимитирана.

„ Отварянето на прозореца може да се окаже по-ефектно, в сравнение с се смяташе в началото, изключително в препълнени и неприятно проветрявани пространства, защото свежият въздух ще има по-ниска централизация на CO 2 , което води до доста по-бързо инактивиране на вируса “, споделя химикът от Бристолския университет Алън Хадрел.

Като мерят способността на SARS-CoV-2 да остане заразен, до момента в който е аерозолизиран в капки при разнообразни условия на околната среда, Хадрел и сътрудниците му откриват, че стабилността на вируса се въздейства директно от равнищата на CO 2 във въздуха. Те употребяват нова техника, наречена Контролирана електродинамична левитация и екстракция на биоаерозол върху субстрат (CELEBS), която мери въздействието на температурата, относителната мокрота и другите концентрации на газове върху суспендираните вирусни частици.

Понастоящем концентрацията на CO2 в атмосферата е към 400 частици на милион (ppm). Ако обаче в затворено помещение се съберат задоволително хора, тя може да се увеличи до към 3000 ppm. Екипът открива, че броят на вирусните частици, които остават евентуално инфекциозни при тези нараснали концентрации, може да бъде 10 пъти по-голям от този, който се намира във външния въздух.

„ Високото рН на издишаните капчици, съдържащи вируса SARS-CoV-2, евентуално е главен фактор за загубата на заразност “, изяснява Хадрел. „ CO 2 се държи като киселина, когато взаимодейства с капките. Това води до понижаване на алкалното рН на капките, вследствие на което вирусът в тях се инактивира по-бавно. “

Нещо повече - мощно пренаселената среда в неприятно проветрени пространства може да надвиши 5000 ppm CO 2 .

„ Тази връзка хвърля значима светлина върху аргументите, заради които при избрани условия могат да зародят събития, свързани със суперразпространение “, отбелязва Хадрел.

Интересно е, че другите варианти на SARS-CoV-2 имат разнообразни модели на непоклатимост във въздуха. Само след 5 минути концентрациите на жизнеспособни вирусни частици са 1,7 пъти по-високи за Omicron (BA.2), в сравнение с за Delta. Това допуска, че разликата сред видовете вирусни частици евентуално е по-голяма.

Въпреки че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се потвърдят връзките сред CO 2 и други типове вируси, откривателите подозират, че това може да изясни за какво доста респираторни вируси са сезонни. През студеното време хората евентуално прекарват повече време на закрито, като са изложени на по-голямо влияние на въздух с по-високи равнища на CO 2 .

Количеството на CO 2 във външния въздух също се усилва с помощта на световното стопляне. Последните прогнози плануват, че до края на века концентрацията може да надвиши 700 ppm.

„ [Това проучване] също по този начин акцентира смисъла на нашите световни цели за нулево чисто наличие, защото то демонстрира, че даже леко нарасналите равнища на CO 2 , които се усилват в атмосферата с настъпването на изменението на климата, могат доста да подобрят степента на оцеляване на вируса и риска от неговото разпространяване “, прибавя Хадрел.

„ Тези открития могат да послужат като научна основа за създаването на тактики за намаляване на последствията, които биха могли да спасят човешки животи при всяка бъдеща пандемия “, заключава физикохимикът от Бристолския университет Джонатан Рийд.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР