Слънчево изригване от най-висок клас е регистрирано днес, 27 май,

...
Слънчево изригване от най-висок клас е регистрирано днес, 27 май,
Коментари Харесай

Слънчево изригване от най-висок клас е регистрирано днес

Слънчево изригване от най-голям клас е записано през днешния ден, 27 май, оповестиха учени от съветския Институт по приложна геофизика, представени от ТАСС.
  
" В 10:08 ч. московско (и българско - бел.ред.) време в рентгеновия диапазон беше регистрирано изригване Х2.9 с дълготрайност 36 минути ", се споделя в известието. Изригването е довело до нарушение на късовълновите радиокомуникации, означават учените.

След поредност от по-силни слънчеви изригвания при започване на май на Земята стартира мощна магнитна стихия. В нощта на 11 май тя доближи рискова мощ, най-висока след август 2005 година

Слънчевото изригване е развой на обособяване на огромно количество сила, което води до увеличение на яркостта и предаваната топлота, написа Българска телеграфна агенция. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушение на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система, сходна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания съгласно тяхната мощ. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка писмен знак съставлява 10-кратно нарастване на енергийния поток. Така че Х е 10 пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната мощ. Колкото по-голямо е то, толкоз по-силно е изригването.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР