Иновативна разработка може да предотврати фалшифицирането на печатни материали(снимка: CC0

...
Иновативна разработка може да предотврати фалшифицирането на печатни материали(снимка: CC0
Коментари Харесай


Иновативна разработка може да предотврати


Иновативна разработка може да предотврати подправянето на печатни материали
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато става въпрос за печатане на банкноти, паспорти и други значими документи, имаме потребност от техника, която е сложна за прекопирване. Швейцарски учени са създали тъкмо такава технология: при този тип щемпел се лишава материал, вместо да се подава.

Екип от изследователския институт в началото се е заел да създаде материал, който изцяло всмуква светлината. Това, което учените създали, било транспарантен субстрат от плексиглас, затрупан със пласт алуминий изпод, магнезиев флуорид в средата и хром от горната страна.
още по темата
Всеки пласт е с дебелина единствено няколко нанометра. Комбинацията чудесно всмуква всички дължини на вълната на светлината. Това води до отпечатването на „ мастило”, което се възприема като „ перфектно” черно.

Проф. Оливие Мартин от института обаче се зачудил какво ще се случи, в случай че употребява лазер, с цел да отстрани пласта хром. След като направил това, разкрил, че останалите пластове от магнезиев флуорид и алуминий образуват мощно отразяващо огледало. Премахването на тези пластове от своя страна разкрило транспарантния плексиглас, споделя.

Учените открили също, че с точно управление на продължителността на излагането на лазерна светлина е допустимо освен да се получат „ перфектно” черни, огледални и фонови цветове, само че и да реализират фини градации сред тях (преливания), да вземем за пример от черно към огледално.

Според учените, тази технология може да се употребява в приложения, където сигурността и са от първостепенно значение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР