ING, известна световна банка, публикува неотдавнашен доклад, в който анализира

...
ING, известна световна банка, публикува неотдавнашен доклад, в който анализира
Коментари Харесай

БРИКС: Доларът може да “загуби блясъка” си след 2025 г.

ING, известна международна банка, разгласява скорошен отчет, в който проучва бъдещето на щатския $ и американската стопанска система.

Този отчет съответствува с напъните на алианса БРИКС да оспори статута на щатския $ като съществена международна валута. Стремежът на страните от БРИКС да предизвикват своите локални валути съставлява предизвикателство за господстващото състояние на щатския $, като провокира напън върху неговата позиция, изключително измежду разрастващите се страни, които се стремят да понижат зависимостта си от щатския $.

Дълготрайността на господството на щатския $ в международния финансов бранш остава предмет на полемика. Докладът на ING допуска, че щатският $ може да резервира силата си до 2024 година, макар прогнозите за евентуална криза, която може да накара Федералния запас да понижи лихвените проценти със 150 базисни пункта. Подобен ход може да възпре вложителите заради непривлекателните пазарни условия по време на криза.

Следователно този сюжет би могъл да намали възвръщаемостта на краткосрочните щатски държавни скъпи бумаги, което да докара до понижаване на облагите на вложителите. Той би могъл също по този начин да попречва икономическия прогрес и да даде опция на други валути да наберат мощ, когато щатският $ отслабне.

Ако страните от БРИКС изберат да употребяват локалните си валути по време на рецесията в Съединени американски щати, това може да укрепи стопанските системи им, позволявайки на валутите им да процъфтяват, до момента в който щатският $ се бори за възобновяване.

Крис Търнър, световен началник на пазарите на ING, допусна, че 2024 година може да означи изместване от преобладаващата наклонност на мощния щатски $, изключително в случай че криза засегне американската стопанска система, с което да стартира това, което ING назовава “ “.

Тази прогноза планува евентуална повратна точка, при която превъзходството на щатския $ може последователно да намалее, започвайки от 2024 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР